2022-2023

Ismét pirosba borult a Duna utca

 

1988 óta az AIDS világnapját minden év december 1-jén tartják. Ezen a napon nem csupán a “korunk pestiseként” is emlegetett betegségben elhunytakról emlékezünk meg. December 1-je nemzetközi szinten is az egyik legelismertebb egészségügyi nap ünnepévé vált, így fontos lehetőséget biztosít a figyelemfelhívásra, azaz a HIV/AIDS-tudatosság támogatására, a kezeléshez való hozzáférés lehetőségére, illetve az óvintézkedések megvitatására.

A HIV és a fertőzés végstádiuma, az AIDS a mai napig emberek millióit érinti világszerte, és a 10 leggyakoribb haláleset egyike. A piros szalag az AIDS elleni küzdelem szimbóluma, illetve egyben egy országos kampány címe is, melyet idén a 15. alkalommal szerveztek meg az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az AIDS jelenlétére és veszélyeire, valamint előadások formájában pontosítsa és bővítse a diákok ismereteit. 

A 2022/2023-as tanévben gimnáziumunk immáron negyedik alkalommal kapcsolódott be ebbe a kezdeményezésbe. Két diákunk, Jakubáč Erik a III.A-ból és Márton Lili a IV.B-ből egy, a témával kapcsolatos rajzversenyen képviselték iskolánkat – kreativitásuk olyannyira lenyűgözött minket, hogy szinte sajnáltuk kiadni kezünkből a pályamunkákat (a technika vívmányainak köszönhetően azonban megőrizhetjük „letapogatott”, azaz beszkennelt másolatukat). Arról pedig, hogy a retrovírus fogalma bizony nem azt jelenti, hogy egy ABBA-ra bulizó vírusról lenne szó, november 24-én és 25-én volt diákunk, a ma már negyedéves, brünni orvostanhallgató Végh András tolmácsolásában tudhattunk meg többet. Kimerítő (a szó pozitív értelmében) és átfogó előadásában nemcsak a HIV vírus terjedési formáiról, illetve az AIDS megbetegedés tüneteiről, annak lefolyásáról és „karbantartásáról” informálta tanulóinkat, hanem beszélt a megelőzésről, a felelőtlen viselkedéssel járó következményekről is, valamint kihangsúlyozta annak a tényezőnek a fontosságát, hogy nem szabad megbélyegeznünk az ebben a betegségben szenvedő embereket. És hogy mennyire füleltek diákjaink, kiderült december 1-jén a 3. tanítási órán, mikor is tudásukat egy kvíz formájában tesztelte diákönkormányzatunk egyik oszlopos tagja, Gőgh Leona.

A programnak a szervezők által megjelölt választható aktivitásai között megragadta figyelmünket a lelki egészség erősítése, valamint a függőségek megelőzése érdekében ajánlott tréning, melyet nevelési tanácsadónk, Mészáros Krisztina tartott november 29-én gimnáziumunk 1. és 2. évfolyamának diákjai számára. December 1-jén pedig ismét pirosba borult az egész Duna utca – diák, tanár egyaránt -, hogy egy hatalmas élő szalagot alkossunk az iskola udvarán. A csodálatos fotókért és videófelvételért pedig nagy köszönet volt diákunknak, Mészáros Áronnak, aki drón segítségével kapott minket lencsevégre.

Zárszóként néhány gondolat erejéig csak annyit szeretnék mondani, hogy teljesen mindegy, milyen a szexuális orientációnk, vallásunk, bőrünk színe; mit sem számít a magasságunk, korunk, nemünk vagy társadalmi státuszunk: ha nem vagyunk elővigyázatosak, ha nem figyelünk oda magunkra és a körülöttünk lévőkre, ugyanúgy ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, mint bárki más.

Szabó Andrea, DÖK-koordinátor

A rovat cikkei

Back to top button