2019-2020

Iskolánk rangos elismerésben részesült

Ebben az évben ünnepeli megalapításának 100. évfordulóját a Junior Achievement nonprofit ifjúsági szervezet, amely világszerte együttműködik a helyi vállalkozásokkal, iskolákkal és szervezetekkel, hogy tapasztalati oktatási programokat biztosítson az 5–25 éves fiatalok számára a munkakészség, a pénzügyi ismeretek és a vállalkozói kompetenciák témájában.

Szlovákiai szervezete, a Junior Achievement Slovensko erről a jeles évfordulóról a „100 év vállalkozói tapasztalat“ című, 2019. november 28-án tartott konferencia keretén belül emlékezett meg. A Pozsonyban megrendezett szakmai tanácskozás felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire szükséges a középiskolások számára a pénzügyi és vállalkozói ismeretek oktatása, a vállalkozói készségek élményalapú fejlesztése az alkalmazott közgazdaságtan program által (diákvállalkozási program).

Iskolánk 17 éve biztosítja a harmadikos gimnazisták számára választható szemináriumként az alkalmazott közgazdaságtan programot, amelyet Bitter Margit mérnök vezet. A diákvállalkozás tagjai évek óta sikeresen vesznek részt a JA által szervezett nagyvásárokon, éves munkájuk elismeréseként többször részesültek kitüntetésben. Fontos megjegyezni, hogy a program elsősorban a szakközépiskolák diákjainak érdeklődését kelti fel, kevés a gimnazista, illetve a magyar tannyelvű iskolából jelentkező csapat is.

Az említett konferencia keretén belül a programba bekapcsolódott több mint 170 szlovákiai iskola közül elismerésben részesítették azt a 32 oktatási intézményt, amelyeknek több éve folytatott tevékenysége példaértékű a fiatalok élményszerű pénzügyi és vállalkozói nevelésében. Iskolánk – egyedüli magyar tannyelvű iskolaként – át vehette ezt a rangos elismerést, mely „a vállalkozói szellem és a pénzügyi kompetenciák fejlesztése terén kifejtett kiemelkedő tevékenységet” díjazta. Külön kitüntetésben részesült az iskolai program vezetője, Bitter Margit is.

Gimnazistáink önként, nem kényszerből vállalják be a diákvállalkozásban folytatott komoly munkát, hiszen ez rengeteg szabad idejükbe, energiájukba kerül, számukra addig ismeretlen dolgokban való elmélyedést kíván. Mégis örömmel és nagy lelkesedéssel végzik azok is, akik nem közgazdasági pályára készülnek, mivel tudatosítják, hogy az itt szerzett ismeretekre a felnőtt életükben és a munkaerőpiacon szükségük lesz. Több gimnazistánktól kaptunk már olyan visszajelzést, hogy iskolaválasztáskor sokat nyomott a döntés meghozatalában az az információ, hogy gimnáziumunk ilyen téren is biztosítja számukra a kompetenciák fejlesztését.

Nagyon büszkék vagyunk a volt és jelenlegi dunaStaros vállalkozóinkra, és sokéves tapasztalt birtokában várjuk gimnáziumunkba a további kreatív, tehetséges, e téren is fejlődni és tanulni kívánó diákokat!

 

Bitter Margit, Kulcsár Mónika

 

A rovat cikkei

Back to top button