2015-2016

Homo Europanus – a ,,tudásdeficit” leküzdése

2015 októberében a gimnázium III.A osztálya részt vett egy különleges nemzetközi találkozón a Homo Europanus projekt keretén belül, amely az Európa a polgárokért elnevezésű program része. A projekt célja, hogy erősítse az emberek tudatosságát az Európai Unióval kapcsolatban, főképp a jelenlegi gondok miatt, amelyek a gazdasági válságnak, a menekültellenes hangulatnak és a xenofóbiának „köszönhetőek”. Ezen kívül a résztvevő szervezetek közös erővel szeretnék csökkenteni az EU-val kapcsolatos tudásdeficitet. 12 országból érkeztek különböző jótékony szervezetek és alapítványok képviselői. Egy rendhagyó angol nyelvű polgári nevelés óra keretén belül ennek lehettünk részesei Young Judit tanárnő vezetésével.
A beszélgetés helyszíne a Družba hotel volt. Rajtunk kívül még a Novomeského gimnázium tanulói voltak ott, akik szintén résztvevők voltak. Bár kávé és sütemény formájában még megvendégelés is lett volna, a másik iskola előbb érkezett…így mondjuk rá, hogy egy picit szűkösebben kellett rajta osztoznunk.
A tárgyalóteremben már vártak ránk a vendégek, és egy rövid bemutatkozás után el is kezdődött a program. A beszélgetés az Európai Unióról, európai értékekről és az európai összetartásról zajlott. Néhány időszerű témát is érintettünk, mégpedig a migránskérdést, Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozását, illetve a különböző nemzetközi szervezetek munkáját ezen a téren.
A beszélgetés tanulságosnak bizonyult, sok új nézőpontot mutatott be az Európai Unióról. Végérvényességben gazdagabbnak érzem magam egy nagyon különleges élménnyel.

Nemes Tamás, III.A

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button