2022-2023

Fizika- és kémiaszelídítés a pozsonyi Duna utcán

Kétnapos rendezvénnyel áldoztunk a két legnehezebb természettudományi tantárgy oltárán a pozsonyi magyar alapiskola felső tagozatán március 28-29-én.

    Melyik tantárgy, tanóra ma a menő a felső tagozatosok körében? Az izgő-mozgó nebulók számára biztosan a testnevelés, míg a nyelveket szeretők az angolóra mellett tennék le a voksukat. De ki kedveli a fizikát, kémiát? Valljuk be, nem sokan. Nem véletlen, hogy ezekkel a tudományterületekkel kezdenek a legkésőbb ismerkedni, mert valóban sokuk képzeletbeli bicskája beletörik. Ezekre a tantárgyakra hatványozottan igaz, hogy először meg kell a tanárnak szerettetnie a kiforratlan kamaszokkal a fizika és a vegytan elsőre biztosan bonyolult törvényeit, képleteit, definícióit. Két évvel ezelőtt a pozsonyi Duna utcai oktatási intézményben mi is arra az elhatározásra jutottunk, hogy évente két napot csak eme két „rémísztő” tantárgynak szentelünk. Agymenők névre kereszteltük „csemeténket”, „aki” március 28-29-én immár a csecsemőstátuszból tipegő kisgyermekké vált.

Az első napon szakterületük kiváló ismerői látogattak el iskolánkba, hogy remek előadásokkal, kísérletekkel nyerjék meg ezt a korosztályt a fizikának és a kémiának. Bartal Miklós vegyész, menedzser a kémia különleges, olykor ijesztő, de mindenképpen megismerhető és szerethető világát hozta közelebb a 6-9. évfolyamot látogató tanulóinkhoz. Miklós méreganyag-szakértő korszakából is hozott példákat, melyekből biztosan egy életre megjegyezték, hogy a nátrium az egyik legveszélyesebb anyag, nem keverendő össze a nátrium-kloriddal, a konyhasóval. A joghurt pedig a fehér színét a krétaporral megegyező adalékanyagnak köszönheti. Kiss Tünde fizikus, egyetemi oktató még seprűt is használt a kísérletei során, na, nem azért, hogy azt meglovagolva a levegőbe szálljon, hanem a test súlypontját keresve, egy kézen is megtartva bizonyítsa, hogy az nem mindig a testek közepén található. A tanulók közül 20-an vállalkoztak maguk is arra, hogy az évfolyam-, ill. iskolatársaiknak bemutatnak egy-egy kísérletet, melyek során még tűzzel is játszottak. Azt már régóta tudjuk, hogy az ilyen projektnapot legjobb Kahoot-kvízzel lezárni, így történt ez idén is.

A második nap volt a bónusznap, hiszen a közeli brünni Vida élményközpontba látogattak egyrészt az előadó tanulók, akik számára ez egyfajta ajándéknak is számított, valamint további érdeklődők, akik remélhetőleg már szintén megfertőződtek a kémia vagy fizika szeretetével. A diákok csoportos foglalkozások során megismerkedhettek a mágnesesség rejtelmeivel. Nemcsak egyszerű mágneseket, hanem folyékony mágnest is láttak, babokat kilövő mágneses fegyverrel lőttek. Az idő nagyon hamar elszaladt, és bár többen még maradtak volna, sajnos haza kellett indulni. Viszont reméljük, hogy a jövő tanévben is sikerül ezt a tanulmányi kirándulást megszervezni, és újra ellátogathatunk az élményközpontba. Kíváncsian várjuk az új látványosságokat, ugyanis a központ egyik része átépítés alatt van.

Iró Erzsébet, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Back to top button