2019-2020

Európai értékekről teázás közben

Iskolánk egyik fő célja az oktatás, a nevelés, a művelődés, az aktív, sportos élet biztosítása mellett a diákok tudatos európai polgárrá való nevelése. Ezt a filozófiát követve adtunk lehetőséget 2019. október 28-án a gimnázium 3. évfolyama öt diákjának (Čerešňa Andrea, Csölle Krisztán, Gál Viktória, Pomsár Rebeca és Veszprémi Linda), hogy részt vegyenek  a Szlovákiai Helsinki Bizottság az Emberi Jogokért és az Academia Istropolitana Nova által szervezett tudományos teázón, amelyen az európai demokrácia értékeivel és az emberi jogok alapelveivel ismerkedtek.

A tudományos teadélelőtt három nagyon aktuális témájú előadással kezdődött. Először Zuzana Panczovától az összeesküvés-elméletekről és azok áldozatairól hallottunk. A második előadásban az SZTA kutatója, Martina Fiamová a Tiso-féle szlovák államról beszélt a hallgatóságnak, az utolsó téma pedig a kommunista cenzúra volt, erről Marína Závacká, az SZTA munkatársa adott elő. A  Pozsony különböző középiskoláiból érkezett diákok láthatóan döbbenten hallgatták a manapság ritkán említett tényeket.

Egy rövid, de finom nassolni valóval teli szünet után a diákok az esélyegyenlőségről vitáztak. A vitakör remekül sikerült, rengeteget tanultunk és tapasztaltunk nemcsak az adott témáról, hanem a vitakultúráról is. Talán nem meglepő, hogy már nagyon várjuk a következő tudományos teázót. Annál is inkább, mert ebben a tanévben bekapcsolódtunk egy számunkra nagyon fontos projektbe – sikeres pályázat után az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája lettünk. A tanév folyamán diákjaink a szokottnál is többet hallanak majd nálunk Európáról – mindenféle összefüggésben. Az európai értékekről szóló tudományos teázó az első volt ezen programok sorában.

Tóth Tünde, az EPAS projekt koordinátora

 

A rovat cikkei

Back to top button