2021-2022

Erdei iskola 2022-ben

Két évi kihagyás után idén június 6. és 10. között újra sikerült erdei iskolát szervezni alsó tagozatos gyerkőceinknek, mégpedig a Körmöcbányához közel fekvő Turček nevű falu szélén elhelyezkedő “Camp Natur” nevű szálláshelyren, amely kifejezetten gyermekek fogadására rendezkedett be. Az elkerített területen lévő tábor lehetővé tette az ide érkező iskolások számára azt, hogy  pedagógusok segítségével  még jobban megismerjék a természetet, az erdők élővilágát.

Az öt napba igyekeztünk minél több programot sűríteni, hogy harmadik és negyedik osztályos nebulóink sok-sok élménnyel gazdagodva térhessenek haza. Így a keddi napon az arany és ezüst lelőhelyeiről híres Körmöcbányára utaztunk, ahol sikerült eljutnunk egy valódi aranybányába, az Andrej nevű bányamúzeumba, ahol szakavatott vezető segítségével megismerkedhettünk a bányászok nehéz munkájával a múltban és most, sőt kipróbálhattuk az érmeverést is. Rövid túra után pedig eljutottunk a körmöci várba. Az egykori román templomra késő gótikus stílusban ráépülő Szent Katalin-vártemplom Körmöcbánya szimbóluma, a városka szinte minden pontjáról jól látható a magas dombon épült várnegyed közepén. A bátrabbak és kitartóbbak feljutottak, 127 lépcső megmászásával, a templom reneszánsz tornyába is, ahonnan térképszerűen rajzolódott ki alattunk Körmöcbánya elbűvölő városa. A közelben lévő, Szent András nevét viselő román stílusú, XIII. században épült körtemplom volt a vár eredeti temploma, boltíves pincéje a várnegyed legrégebbi része, régebben csontháznak használták, felső szintjén pedig gótikus freskómaradványok maradtak fenn.

A következő napon egy különleges helyre tettünk kirándulást, egészen pontosan Európa közepére. 1815 körül született egy nyilatkozat arról, hogy Európa közepe Körmöcbánya közelében található egy dombon, amely elvileg vízválasztó a Balti-tenger és a Fekete-tenger medencéi közt, a Keresztelő Szent János-templom közelében. A kiszámításához használt módszert nem ismerjük, de a leírás alapján emléktábla található a templom közelében a 48°44’37″É 18°55’50” K koordinátákon, úgy tűnik, hogy ez volt a középpontja az akkor ismert Európának. Egy szép délelőttöt töltöttünk ezen a mezei virágokkal teleszórt csodaszép helyen. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, így minden tervezett programot abszolváltunk.

Minden jó tábor tábortűz gyújtásával és sütögetéssel végződik, így aztán mi is ezzel fejeztük be ezt a tartalmas és kellemes kirándulást.

Pék Judit

A rovat cikkei

Back to top button