2021-2022

EKO-BARÁTOK: „More ECO, less EGO”

 

Ebben a tanítási évben iskolánk egy újabb Erasmus+ projektben kezdett el dolgozni, amely összekapcsolja az ökológiai problémák kezelését a digitális oktatással. A téma azonban nem volt számunkra idegen, hiszen a tavalyi projektünk, amely a koronavírus-járvány terjedése miatt rendhagyó módon áttolódott az idei évre is, szintén az online oktatásban használt technológiákra fókuszál.

Az első eko-projektes tanártalálkozóra 2021 szeptemberében került sor Valenciában, ahol a jól ismert spanyol szervezők végre személyesen üdvözölhették a már összeszokott csapatot Finnországból, Olaszországból, Németországból és Szlovákiából. Idén egy új partneriskolát is köszönthettünk Franciaországból, így a projektben részt vevő iskolák száma hatra bővült. Kezdetét vette a munka: sok egyéb részlet mellett megegyeztünk az általános projekttervben, melynek feladatait kiosztottuk az egyes országok tanárai és diákjai között. A novemberben megtartott olaszországi gyűlésen, Senigalliában pontosítottuk a terveket, és beszámoltunk arról, ki hogyan haladt előre az egyes programok elkészítésében.

Mivel a projekt eredeti tartalmának megfogalmazása 2019-ben készült el, amikor még kevesebb tapasztalattal és tudással rendelkeztünk az online oktatással kapcsolatban, ezért hamar fény derült néhány problémára. Az eredeti ütemterv szerint a most már jól ismert digitális eszközök bemutatása lett volna a cél. Mindannyian egyetértettünk azonban abban, hogy az elmúlt közel három évben a tanárok és a diákok annyit fejlődtek az online térben, hogy már feleslegessé vált azon digitális eszközök bemutatása, amelyek az eredeti projekttervben szerepeltek. Ebből kifolyólag a legutóbbi tanártalálkozón, amely ez év januárjában valósult meg a francia Grenoble-ben, átfogalmaztuk a feladatok célját és tartalmát úgy, hogy azok a jelenlegi korban és helyzetben hasznos forrást jelentsenek a pedagógusok, valamint diákjaik számára: azoknak az online térben használható programoknak és applikációknak a használatára fektettük a hangsúlyt, amelyek modern és innovatív eszközként szolgálnak az ökológiai témák oktatásában is. 

Mindemellett Franciaországban projektünk pontos címének megszavazására is sor került, amely kezdetben így hangzott: „Many small people who do small things can create a better world after Covid-19: Building a digital and eco-friendly education in and out of the classroom”, azaz „Sok kicsi ember, aki apró dolgokat tesz, egy jobb világot tud teremteni a Covid-19 után: digitális és eko-barát oktatás építése az osztálytermen belül és kívül”. Azonban egy rövidebb és frappánsabb megnevezésre volt szükség, ezért minden ország tolmácsolta a diákjai által felvetett ötletet, és lám, iskolánk újabb sikert aratott! Így kapta meg a projekt gimnazista tanulóink javaslatára a „More ECO, less EGO” címet, mely magyarul annyit jelent: „Több EKO, kevesebb EGÓ”.

Nem kétséges, hogy ez évben is kemény munka vár ránk. Bízunk benne, hogy a világjárvány által megnehezített körülmények ellenére újra sikerül találkoznunk „eko-barátainkkal”, hiszen legközelebb, szeptemberben a házigazdák mi leszünk! 

#beECOmyEfriend

                                    Kiss Helga, Szatmáry Eszter

A rovat cikkei

Back to top button