2016-2017

Educate Slovakia

Januári projektjeink sorát az Educate Slovakia elnevezésű program nyitotta meg. Gimnazistáink múlt heti angolóráit a Brazíliából, Indonéziából, Törökországból és Ukrajnából érkezett fiatal lektorok tartották. A rendhagyó, formabontó foglalkozások célja (diákjaink angol nyelvtudásának tökéletesítése mellett) egymás kultúrájának megismerése, a másság elfogadása volt. Amellett, hogy egy hétig nem kellett nyelvtani feladatokat oldani, tesztet és házi feladatot írni angolból, megismerhettünk négy különböző kultúrából, a világ négy különböző részéből érkező, a gimnazistáinknál alig idősebb fiatal embereket.

A velük töltött angolórák egyrészt játékos megmérettetések voltak: felmérték ugyanis, hogy a diákok mennyire képesek vagy merik kifejteni a véleményüket a sok éve tanult, gyűrt angol nyelven, másrészt láthattuk, tapasztalhattuk, hogy bár mások vagyunk, más nyelven beszélünk, más ételeket eszünk, vagy éppen más zenét hallgatunk, mindannyian gondokkal küszködő, mégis szeretetre és elfogadásra törekvő emberek vagyunk. Adtunk és kaptunk egyaránt: figyelmet, érdeklődést, az indonéz rózsaszín delfin legendáját, a brazil capoeira tánc és harcművészet harmonikus mozdulatait, az igazi török kebab látványát, Érico szívből szóló zongorajátékát …  Reméljük, mind a négyen magukkal viszik a szlovák kofola vagy a parenica ízét, csakúgy mint a felvidéki magyarok szeretetét, kedvességét, háláját, a magyar nyelv általuk soha nem hallott szavait, hangzását. Megismerték sajátos helyzetünket, múltunkat és jelenünket, mi pedig lenyűgözve néztük a felvételeket országaik egzotikus szépségeiről, csak, hogy újabb csodás helyszínek kerülhessenek fel a valós vagy képzeletbeli bakancslistáinkra …

Az elmúlt héten tőlük tanultuk az egyik legfontosabb leckét: lehet más a bőrünk színe, beszélhetünk – egymás számára – idegen nyelven, hívhatjuk Istent más és más néven, mégis egyformák vagyunk, egyformán jogunk van élni ezen a Földön, feladataink és céljaink vannak. Ahhoz, hogy véleményt alkothassunk, meg kell a másik embert ismerni, tisztelni és elfogadni annak esendőségével és belső értékeivel.

Yulia, Syifa, Harun és Érico: köszönjük!

A rovat cikkei

Back to top button