2019-2020

EDUCATE – projekthét a pozsonyi gimnáziumban

Gimnáziumunk immár harmadik alkalommal kapcsolódott be az AISEC polgári társulás által szervezett Educate Slovakia nevű projektbe, melynek célja a fiatalság interkulturális  érzékenységének és globális gondolkodásának fejlesztése a nemzetközi viszonyok megismerése és a nem formális oktatási módszerek alkalmazása által. A projekt keretén belül a bejelentkezett iskolákba két külföldi lektor érkezik, akik egy héten keresztül angolórákat, interaktív foglalkozásokat tartanak a diákoknak nyelvgyakorlás céljából, de fontos szempont az is, hogy megismertessék országukat, kultúrájukat. Január 13-tól 17-ig lett tanári karunk ideiglenes tagja Rustam Azerbajdzsánból és Carissa Indonéziából, akik ezen a héten bemutatták gimnazistáinknak hagyományaikat, tipikus ételeiket, szokásaikat, miközben játszva próbálták felkelteni a tanulók érdeklődését.

Az első napon a lektorok megismerkedtek a projekt iskolai koordinátoraival, Popély Andrea és Kiss Helga angoltanárokkal. A következő tanítási óra már a diákokkal való kapcsolatteremtésről szólt. Hétfőn és kedden az elsősöknek tartottak foglalkozásokat, szerdán és csütörtökön pedig a másodikosok voltak soron. Az órákon a gyerekek táncoltak, énekeltek, a kommunikáció fontosságáról tanultak, és közben tökéletesítették angoltudásukat. A nap végén a legügyesebbek, vagyis akik a legtöbb pontot gyűjtötték össze a foglalkozások során, a távoli országokból hozott ajándékokat nyerhettek. Öröm volt nézni Rustam és Carissa lelkesedését, illetve kultúránk és hagyományaink iránt tanúsított érdeklődésüket, tudásvágyukat.

Pénteken négy diákunkkal (Kocsis Anna I.A, Lajos Sára I.B, Szolcsányi Laura II.A, Lévárdy Anna II.B) városnéző túrára vittük vendégeinket. Megnéztük a Kék templomot, a Szlovák Nemzeti Színház történelmi épületét, a Prímási palotát, illetve az Grassalkovich-palotát. Diákojaink igazi idegenvezetőként beszéltek a nevezetességekről, és a túra végén tesztelték vendégeink új ismereteit. Sok tudással és élménnyel gazdagodtunk mindannyian. Rustamot és Carissat abban a reményben bocsátottuk útjukra, hogy a jövőben még találkozunk velük.

Mgr. Kiss Helga, angoltanár

 

A rovat cikkei

Back to top button