2022-2023

Ébred a természet

Az inkluzív csapat szeptember óta kiemelt fontosságú programként kezeli a havonta megrendezett csoportos foglalkozásait.  Ezek legfőbb célja, hogy a gyermekek  és a nevelők is fejlődjenek az egymás iránti elfogadás és az inkluzív oktatás gyakorlatban történő alkalmazása terén. A tanév kezdete óta több foglalkozáson vagyunk már túl, örömünkre szolgál, hogy a gyermekek körében nagy sikernek örvend a program. 

Áprilisban Ébred a természet címmel hívtuk  diákjainkat a foglalkozásra, melyet most rendhagyó módon két részre bontottunk. A projekt megvalósítása során kiemelt céljaink voltak  a természet, a növények szeretetére való nevelés és a természetvédelem fontosságának a tudatosítása. Az első részben virágokat ültettünk, illetve balkonládákba veteményeztünk, közben a tanulók feladatokat kaptak egy tanmese kapcsán. Itt szükség volt a jó megfigyelőképességre, célunk volt a szókincsbővítés is. A következő feladat a kreativitás jegyében zajlott, különböző technikákkal díszítettük a virágcserepeket, ebben fontos szerepe volt a sorrendiségnek, a szem–kéz koordinációnak, valamint a finommotorikának, illetve ezek  fejlesztésének. Mivel a projekteket úgy állítjuk össze, hogy a témának megfelelően a lehető legtöbb ingert kapjanak a gyermekek, így a mozgásos játékok már hagyományos részévé váltak a foglalkozásoknak. A  relaxteremben  gyógypedagógusunk a terem lehetőségeit és az eszközök gazdag tárházát kihasználva kínált ügyességi feladatokat, melyekbe nemcsak a gyermekek, hanem mi, nevelők is felszabadult játékossággal kapcsolódtunk be. Itt is szükség volt a vizuális memóriára, a ritmusérzékre, valamint a csoportkohézióra, illetve mindezek fejlesztését is magukban foglalták a mozgásos játékok.  

A foglalkozás másik részét egy kis kirándulás képezte, mert a természetet csak önnön valójában, szépségében lehet megismerni. Ennek kapcsán ellátogattunk a Medikus-kertbe. Itt alkalmunk volt megfigyelni az ébredő természet változásait, a fák rügyeit, virágait, az időjárás változását. A program lezárásaként a gyermekek  fotókat készítettek, melyekkel beneveztünk  az Ébredő természet című fotópályázatra, így lehetőséget teremtettünk gyerkőceinknek arra, hogy megérezzék a versenyzés ízét, mert töretlenül hiszünk abban, hogy minden gyermekben ott lapul a tehetség. Sok-sok odafigyeléssel a mi feladatunk ezt észrevenni és éltetni, fejleszteni a gyermekekben. 

A program előkészítéséért, valamint a lebonyolításért őszinte köszönet és elismerés illeti az inkluzív csapat valamennyi tagját. 

Sill Zsuzsanna, az inkluzív csapat vezetője

A rovat cikkei

Back to top button