2021-2022

“Dunabot” kalandjai az iskolában és Kassán

Az iskolánkba új lakó érkezett még 2019 novemberében. Ő egy legórobot, név szerint Dunabot 🙂 Sajnos sokat árválkodott a járvány idején. Ebben az iskolaévben szerencsére már nem unatkozott annyit, mivel beindulhatott a robotika szakkör, így egypár alkalmat kivéve a diákok nem is hagyták békén. Nagyon sokszor végigjárta az iskola folyosóját, és különféle alakzatokat írt le asztalon és földön. 

Aztán egyszer csak gondoltam egy nagyot, és beneveztem a gyerekeket a WRO (World Robot Olympia) versenyre. Ehhez kellett egy különleges asztal, ebben egy lelkes szülő, Schlosser Péter segített. Mikorra elkészült az asztal, megérkezett a pálya is. Szükség volt még egy robotra, ezt az iskola biztosította, így elkezdhettük a készülődést.

Először a robotot kellett megépíteni úgy, hogy át tudjon menni az akadályként kirakott kockákon. Amikor ez már sikerült, nekiláthattunk programozni. Rá kellett jönnünk, hogy a program szerint nem mindig azt az utat követi, amit elterveztünk. A diákoknak rajtam kívül Schlosser Péter és a 4. osztályos Schlosser Vivien is segített. A verseny előtt a hétvégét is az iskolában töltöttük. Végül sikerült beprogramozni a robotot úgy, hogy minden feladatot végrehajtson.

Eljött a nap, június 8-a, és elindultunk Kassára. A versenyen háromszor kellett a robotnak végigmennie a pályán. Sajnos a mi kis robotunk valószínűleg megilletődött az idegen környezettől és a nagy kihívástól, ugyanis a feladatokat csak részben sikerült teljesítenie. 

A diákok a sikertelenség ellenére nagyon élvezték a versenyt, sok tapasztalatot és ötletet gyűjtöttek. Már nagyon várják a következő kalandot Dunabottal. 

Köszönet Schlosser Péternek és az iskola igazgatóságának a támogatásért, Baráth Bence (7.A), Milics Noel Péter (6.A), Nemes Máté (7.A) és Schlosser Imre (7.A) tanulóknak pedig a kimeríthetetlen lelkesedésért és a befektetett energiáért!

 

Bertók Euridike, a szakkör vezetője

A rovat cikkei

Back to top button