2022-2023

Duna utca, mi is szeretünk!

„Akarsz-e mindig, mindig játszani?” – teszi fel a kérdést Kosztolányi Dezső a versében, amelyre a válasz nemcsak gyerektől lenne a beleegyező igen, hanem a legtöbb felnőttől is. Mert játszani nem egyszerűen csak jó, hanem remek, kiváló, nagyszerű. A játék önfeledt szórakozás, örömforrás, stressz- és feszültségoldó egyszerre. 

A Duna utcai iskolában a Duna utca, szeretlek! játékos vetélkedőnek több éves hagyománya van. 2019-ben megszületett a “kistestvére” is, a Duna utca, mi is szeretünk!, melyet kimondottan az alapiskola felső tagozatosaira szabtunk. Három év kihagyás után 2022. december 20-án ismét együtt játszhattunk. A fehérek és a kékek csapatát, melynek tagjai a hat felső tagozatos osztály egy-egy képviselője, valamint egy-egy osztályfőnök, a fehérbe, ill. kékbe öltözött kiskamaszok lelkesen fogadták, végig szurkoltak nekik, közben a feladványokon, feladatokon is járt az agyuk, ők hogy oldották volna meg, milyen válaszokat adtak volna, emlékeztek volna-e a megjegyzendőkre. A listázott, karácsonyi díszítésre alkalmas tárgyak nevére kiválóan emlékezett mindkét csapat, így az első forduló után az állás döntetlen volt. Az összes dalt felismerték, és az arany torkú gimnazistákból álló zenei csapat tagjaival együtt énekelték azokat. A Tizenegyes mind a 10 kérdésére helyes válaszok érkeztek. A mi vagyok én? c. közmondás-felismerő játékban rajzolással juttatták el csapattagjaikat a kitalálandó közmondáshoz. A Szóbeszéd szövegei a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor pozsonyi élményeihez kapcsolódtak. A Ki nevet a végén? feladványai olykor meglepték a csapatokat, de a pozsonyi reptér területe valóban nem több 4, 77 km2-nél. Az 50 pontot kihúzva a kékek csapata magabiztosan nyert, de a fehérek sem szomorkodhattak, mert ajándékból minden játékosnak jutott. 

Ismét együtt lehetett a felső tagozat apraja-nagyja. Együtt izgulhattak osztálytársukért, és észrevétlenül tanultak meg olyan kifejezéseket, mint a fénytömő, makramé, Zuckermandel, Orlai Petrich Soma vagy a Lanfranconi híd. Kell ennél több?

Iró Erzsébet, igazgatóhelyettes

 

A rovat cikkei

Back to top button