2022-2023

Betekintettünk a Szlovák Televízió kulisszái mögé

 Az előző tanévben megrendezett májusi  diákbálon osztályunk egy nagyon izgalmas tomboladíjat nyert: látogatást a Szlovák Rádió és Televízió központjába. Gyorsan repült az idő, csak úgy teltek a dolgozatoktól és programoktól zsúfolt hetek, de végre sikerült kirándulásunkat megvalósítani.

2022. november 11-én 9:00-kor elindultunk iskolánkból. Utunk egy rövid sétával kezdődött a kissé hideg, viszont napsütötte időben, majd osztályunk sikeresen bepréselte magát a már amúgy is túlzsúfolt buszba. Amikor megérkeztünk a célunkhoz, rögtön a szemünkbe ötlött egy nagyon magas épület, amelyben viszont jelenleg már senki sem dolgozik, régen ugyanis adminisztratív célokra szolgált, de mivel a jelenlegi technika rengeteg munkahelyet helyettesít, így a jóval kevesebb alkalmazott a kisebbik épületben gond nélkül elfér. Láttunk még tömérdek mennyiségű kisebb-nagyobb parabolaantennát is, amelyek az adás sugárzására vagy vételére szolgálnak.

Belülről az épület egy hatalmas labirintusra emlékeztetett minket. Először abban a konferenciateremben foglalhattunk helyet, ahol a legfontosabb szerződéseket kötik.Lovász Attilától, a közmédia kisebbségi műsorainak vezetőjétől rövid bevezetőt kaptunk a Szlovák Rádió és Televízióról, arról, hogy az egyes adások mire specializálódnak, illetve milyen céllal sugározzák őket. Elbeszélgettünk a szólásszabadság kritériumairól, a gyűlöletbeszéd kiszűréséről és felismeréséről, az álhírek veszélyességéről.

Ezt követően a stúdiókat néztük meg. Megfigyelhettük, hogy falaikon kicsi lyukacskák vannak, melyek a visszhang kiszűrésére szolgálnak,valamint a  magas plafonról hatalmas mennyiségű reflektor lóg, amelyek azért helyezkednek el olyan magasan, hogy elkerüljék a túl hosszú árnyékokat.

3 stúdióba kukkantottunk be:  az elsőben aktuálisan az „O päť minút 12“ című politikai műsor  díszlete állt; láthattuk Közép-Európa legnagyobb alapterületű stúdióját; sőt menő képeket készíthettünk a híradó stúdiójában. Végül beleshettünk azokba a termekbe, ahol a felkamerázott jeleneteket vágják, hozzáigazítják a hangot a képhez, elvégzik az utolsó simításokat, hogy minőségi tartalmat gyártsanak. Leszögezhetem, hogy rengeteg szakember, mind művészi, mind technikai térendolgozik azon, hogy otthon a képernyőn a tökéletes végeredményt láthassuk.

Nagyon tartalmas délelőttünk volt, mindannyian örülünk, hogy lehetőségünk volt részt venni ezen az érdekes exkurzión, és betekinteni olyan médiaterekbe, elbeszélgetni olyan dolgokról, amelyek állandó részei mindennapjainknak.

István Kamilla, II.B

A rovat cikkei

Back to top button