2020-2021Beíratás

Beíratás 2021

     Közeledik a beíratás az alapiskolák első osztályába, február közepétől tart a népszámlálás. Az alábbi kreatív diákírásokat olvasva talán elgondolkoznak jó páran az anyanyelv fontosságán, s nem kell őket tovább győzködni arról, hogy magyar szülők gyermeke magyar tanítási nyelvű iskolában kezdje a tanévet, vagy merje mindenki vállalni magyar anyanyelvét és nemzetiségét a népszámlálási kérdőívek töltögetése közben.

 Az anyanyelv és a hétfejű sárkány

Gyertek, gyerekek, leveszem a polcról a nagy mesekönyvemet, kinyitom a hetvenhetedik oldalon, és elmesélek nektek egy történetet. Egy a szívemnek kedves meséje lesz az.

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, ahol a kurta farkú kismalacka túr: volt a világon egy hétfejű sovány sárkánygyerek. Pont olyan kis aranyos volt, mint ti. A családjával Tűzországban élt. Ebben az országban nem sokan beszélték a sárkánynyelvet, inkább már csak a hivatalos tűznyelvet. Felettébb izzó nyelv volt, és perzselő sebességgel terjedt a sárkányok közt is, annak ellenére, hogy az ő nyelvük sárkánynyelvnek volt teremtve, és a tűznyelv idegennek számított számukra.  A sárkány is ismerte a tűznyelvet, voltak tűznyelvű barátai is. A sárkány anyanyelve viszont a sárkánynyelv volt, úgy, ahogy a sárkány szüleinek, a nagyszüleinek, a dédnagyszüleinek is, és még folytathatnánk tovább, mert a sárkányok nyelvére ez való, ezt tudják igazán pörgetni. Voltak sárkánynyelvű barátai is, sárkányok, akik szintén ezt a legendás és ősi nyelvet beszélték.

A szomszéd országban, Csodaországban, ahol csak sárkányul beszéltek, éltek a sárkány dédnagyszülei. Mikor ellátogatott hozzájuk, mindig az ámbituson ülve várták ananásszal, hisz azt nagyon szerette. A kert végében a kis ház mellett volt egy csoroszlya, amelyen kiskorában játszott, felmászott rá, s utána leugrott róla. A legszebb emlékei innen maradtak meg. Dédnagyszülei sokra mindenre megtanították. Arra is többek között, hogy mekkora tüzet tud okádni, ha a nyelvét sárkányul élezi. Ha ezt a magasztos nyelvet teszi magáévá, akkor a legkiválóbb tűzcsóvák tudják elhagyni torkát. Most is itt tartózkodott a szünet idejére a sárkánygyermek, mert szülei dolgozni jártak.

Szülei Tűzországban, az autóiparban dolgoztak. A rendőrség részére is gyártottak autókat. A gyárban csak tűznyelven beszélhettek, mert a főnökeik féltek a sárkánynyelvtől. Attól tartottak, hogy kárt tesz az autókban, pedig az igazán nem bántotta volna, ez csak egy félrecsúszott legenda volt. Ezért mindig várták már, hogy a munka végeztével lecsillapítsák nyelvüket anyanyelvükkel. Gyakran hazafelé szedelődzködve megállapodtak a kollégákkal még egy hétvégi teniszmeccsben, miközben mentek a villamosmegállóra várni a hetes villamost. Szombaton elmentek a sportcsarnokhoz, vitték magukkal a három teniszütőjüket, hisz egy pótütő mindig jól jön. Tizenkét sárkányul beszélő barátjukkal találkoztak, és egy fantasztikus meccset játszottak le. A mellettük lévő teniszpályán gyerekek edzettek. Az ellenük játszó barátaik gyerekei voltak. Az edzés vége fele átmentek a gyerekekhez, hogy majd együtt hazamennek. A barátaik ezután csak tűznyelven beszéltek a gyermekeikkel. A sárkányszülők kissé meglepődve fogadták ezt a felettébb értelmetlen nevelési elvet. Nem teljesen tudatosították, de érezték, hogy valami fáj. És mi fájt? Sajnálta a szívük, hogy ezek a kis sárkányok elfelejtik anyanyelvüket. Nem fogják tudni azt megőrizni és továbbadni.

Amikor a sárkányszülők hazaértek, leültek az ágyukra és elgondolkoztak azon, hogy mennyi ilyen ismerősük van. Miért vannak, és mit szeretnének elérni? Rájöttek, hogy ezért tudnak a sárkánynyelvről hamis legendákat terjeszteni, mert maguk a sárkányok, akiknek a szülei vagy a nagyszülei sárkányul beszéltek, bár évezredek óta Tűzország területén éltek, nem becsülik meg ezt az ősi ereklyét. És más ezt nem teszi meg helyettük. S így kezdett kihalni a sárkánynyelv Tűzországban.

Így volt, mese volt, minden szava igaz volt.

A mese végére értünk mára.  A történet folytatása a Te dolgod, minden nap, minden percben, világosban és sötétben. S hogy hogy ér véget a mese? Majd az unokád elmeséli. Jó éjszakát, kis sárkánygyerekek, aludjatok szépenket, álmodjatok még szebbeket!

Urban Barbara I.B

A rovat cikkei

Back to top button