2019-2020

Az emberi jogok világnapjáról a Sulirádióban

Gimnáziumunk harmadikos történelem és polgári szeminaristái, akik már eddig is több rendezvényen vettek részt aktívan annak érdekében, hogy iskolánk elnyerje az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája címet, az emberi jogok világnapja alkalmából a Sulirádió rövid, figyelemfelkeltő adásában emlékeztek meg e jeles napról. Ismerkedjünk meg gondolataikkal!

„Az emberi jogok világnapját minden év december 10-én ünnepeljük. Ezt a világnapot 1948-ban fogadták el az ENSZ közgyűlésén. Az emberi jogok világnapján magas szintű politikai konferenciákat és találkozókat, valamint az emberi jog kérdéseivel foglalkozó kulturális rendezvényeket és kiállításokat szerveznek. Hagyományosan december 10-én osztják ki a Szaharov-díjat, az ENSZ ötévenként adományozott emberi jogi díját.

Ezt a díjat az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen harcoló kivételes személyiségek, csoportok vagy szervezetek nyerhetik el, nemzeti hovatartozástól és a tevékenység helyétől függetlenül. A díjat Strasbourgban, ünnepélyes ülés keretében az Európai Parlament elnöke adja át. Az átadás időpontja megegyezik azzal a nappal, amelyen 1948-ban az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát aláírták. A nyertes oklevelet és 50 000 euró összegű pénzjutalmat kap. Ilyenkor számos, az emberi jogok területén aktív kormányzati és nem kormányzati szervezet is rendez különleges eseményeket, hogy megemlékezzenek erről a napról, mint ahogy sok más polgári és szociális szervezet is.

E nap alkalmából szeretnénk a figyelmeteket felhívni arra, hogy mindenkinek joga van az élethez, és senki nem érdemel megkülönböztetést etnikuma vagy bőrszíne miatt.  Továbbá: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek ésszel és lelkiismerettel bírván egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viselkedjenek” – szögezi le az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az 1. cikkelyben.

Fontos lenne, hogy az emberi jogok valóban egyetemessé váljanak, és minden embert megillessenek a Földön.”

 

A rovat cikkei

Back to top button