2020-2021

„Akkreditált kiváló Tehetségpont” lett iskolánk

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) 2009-ben kezdte el kiépíteni az egész Kárpát-medencére kiterjedő tehetséghálózatát. Az azóta eltelt időszakban több mint 1500 intézmény és szervezet tett sikeres regisztrációt, hogy hálózatos formában együttműködve folytassák a tehetségsegítő munkát.

Az idén alapításának 70. évfordulóját ünneplő iskolánk mindig is egyik legfontosabb küldetésének tartotta a tehetséges tanulókkal való foglalkozást: számos országos és nemzetközi sikert elért diákunkra lehetünk büszkék; növendékeink országos és nemzetközi projektek résztvevői évek óta; több regionális, sőt országos rendezvénynek nemcsak résztvevői, hanem szervezői is vagyunk, hozzájárulva ezáltal szélesebb körben is a tehetséggondozáshoz. Ez az évtizedek óta folyó céltudatos és konkrét eredményeket hozó tehetségsegítő munka bátorított fel minket arra, hogy elindítsuk regisztrációnkat a Tehetségpont cím megszerzéséért. A hónapokon keresztül tartó folyamat közben lehetőségünk nyílt arra, hogy „szembenézzünk önmagunkkal”, tudatosítsuk erősségeinket, megtaláljuk a még fejleszthető területeket, megerősítést kapjunk a szakmai munka fenntartásához és folytatásához. Nagyon fontos eredménynek tartjuk azt is, hogy a MATEHETSZ akkreditációs szakértői a külső szemlélő nézőpontjából, a többi Tehetségpontban zajló munka ismeretében tekintették át a nálunk folyó tehetséggondozást, és adtak pozitív visszajelzést. Értékelésükből idézünk: „A Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony tehetségpont magyar nyelvű intézményként elkötelezett tevékenységet folytat a határon túli magyar nyelvű tehetséggondozás életben tartásáért és fejlesztéséért. Sokszínű tevékenységüket fémjelzi, hogy iskolájuk a magyar nyelvű oktatást és tehetséggondozást is fenn tudja tartani olyan közegben, ahol nincs egybefüggő magyar közösség.” Értékelésükben „különlegesnek és jó gyakorlatként követendőnek” jelölték meg programjaink közül a hagyományőrzésre, a magyar nyelv és irodalom ápolására irányuló projektjeinket; a kritikus gondolkodás fejlesztése, az iskolai mediáció és konfliktusoldás terén végzett tevékenységünket; a diákoknak nyújtott életvezetési tanácsadással, a lelki egészség, az önismeret, a kiégés témáival való állandó foglalkozást. Igazán kimagasló, a diákokat fantasztikus lehetőségekhez juttató programként említették meg az Edinburgh Hercege Díjat, a Mentorprogramunkat, valamint a pénzügyi intelligencia fejlesztésére irányuló tudatos odafigyelést. Saját rendezvényeink közül kiemelték a Duna Utcai Environmentális és Egészségvédelmi Napok programot, melyet „több éve fennálló, széles spektrumú rendezvényekkel kialakított, komplex tehetséggondozást végző eseménysorozatként” jellemeztek értékelésükben.

Az intézményünkben folyó munkára, pedagógusaink odaadó tevékenységére büszkeséggel tekintve viseljük a következő három évben az „Akkreditált kiváló Tehetségpont” címet, amely hitelessé teszi erőfeszítéseinket, és presztízst jelent iskolánknak, viszont alázattal is fogadjuk az elismerést, szeretnénk méltók maradni hozzá. Hadd idézzem ennek kapcsán egyik kolléganőnket, aki – miután értesült az örömteli hírről – a következő üzenetet küldte: „Megvan az ösztönzés, hogy tartsuk a lécet! Soha lejjebb!” Mindannyiunk közös célkitűzését fogalmazta meg!

Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button