2018-2019

A XLIII. Felvidéki Magyar Matematikaverseny szervezői voltunk

12 év után ismét a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium vállalta a házigazda szerepét, ill. adott otthont a XLIII. Felvidéki Magyar Matematikaverseny – Oláh György Emlékversenynek. A verseny neve előtt álló római számok jelzik, hogy e megmérettetésnek több évtizedre visszanyúló hagyományai vannak, többek közt az, hogy ez egy vándor matematikaverseny, melyet minden évben más-más középiskola „fogad be” és szervezi meg. A verseny előkészületei több hónappal a háromnapos rendezvény előtt megkezdődtek, így minden készen állt 2019. február 10-én, hogy fogadhassuk az első vendégeket a pozsonyi Duna utcai oktatási intézményben. Vasárnap a távolabbról érkezett versenyzők és tanáraik foglalták el a pozsonyi vár alatt álló hotel jó néhány szobáját, és kipihenve az utazás fáradalmait kezdhették meg ők is 2019. február 11-én a közelebbről érkező középiskolásokkal együtt a laikusok számára megoldhatatlannak tűnő, a versenyzők számára is kihívást jelentő feladatok kidolgozását, levezetését, bizonyítását. A négy kategóriában közel 100 középiskolás ült neki a megnyitót követően a négy órán át tartó feladat-kidolgozásnak. Míg zajlott a maratoni versenyzés, a felkészítő tanárokat sem hagytuk unatkozni, Korpás Árpád idegenvezetővel, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnökével ismerkedtek Pozsony Óvárosának nevezetességeivel a kétórás séta közben. Délután a versenyzők is sétálhattak a pozsonyi korzón, közben pedig a tanárok nekifogtak a feladatlapok javításának. A versenyzőnként 6-8 oldal átnézése, átszámolása, értékelése után megszületettek az eredmények, melyeket táblázatokba rakva lassan kialakult a sorrend. Este a résztvevők élvezhették Gál Tamás előadásában az iskola tornatermében Arany János A nagyidai cigányok című elbeszélő költeményének színpadi változatát. A kiváló előadást egy könnyed késői vacsora követett. Ez alatt az idő alatt a szervezők felkészültek a másnapi eredményhirdetésre és díjátadásra.

Díjazottak tanulók:
9. kategória (a középiskola 1. évfolyama) összesített eredménye:
1. hely: Tóth Bálint, Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
2. hely: Révész Máté, Földes Ferenc Gimnázium Miskolc
Téglás Panna, Selye János Gimnázium Komárom
3. hely: Csordás Kevin, Bajai III. Béla Gimnázium
Tallér Máté, Bajai III. Béla Gimnázium

Sikeres megoldók: Simonics Bence (Komárom), Kardos Levente (Gyula), Szalay Balázs (Dunaszerdahely), Lovász Bence (Békéscsaba), Gerenyi Gergő (Kassa), Makši Samuel (Rimaszombat), Hizsnyan Bálint (Rimaszombat), Híveš Csongor (Ipolyság), Polacsek Zoltán (Dunaszerdahely), Lelovics Gergely (Galánta)

A szlovákiai magyar iskolák mezőnyében:
1. hely: Téglás Panna, Selye János Gimnázium Komárom
2. hely: Simonics Bence, Selye János Gimnázium Komárom
3. hely: Szalai Balázs, Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium Dunaszerdahely

10. kategória (a középiskola 2. évfolyama) összesített eredménye:
1. hely: Kukoricás Dávid, Márai Sándor Gimnázium Kassa
2. hely: Görcs András, Madách Imre Gimnázium Somorja
3. hely, Győrffi Ádám György, Földes Ferenc Gimnázium Miskolc

Sikeres megoldók: Gablyasz Dániel (Kassa), Szegedi Áron (Somorja), Ottó Panna (Kaposvár), Bordás Milán (Miskolc), Kulich Tibor (Komárom), Vitálos Ágnes (Komárom), Papán Attila (Kassa)

A szlovákiai magyar iskolák mezőnyében:
1. hely: Kukoricás Dávid, Márai Sándor Gimnázium Kassa
2. hely: Görcs András, Madách Imre Gimnázium Somorja
3. hely: Gablyasz Dániel, Márai Sándor Gimnázium Kassa

11. kategória (a középiskola 3. évfolyama) összesített eredménye:
1. hely: Jánosdeák Márk, Selye János Gimnázium Komárom
2. hely: Oláh Emese, Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
3. hely: Pinke Andrea, Selye János Gimnázium Komárom

Sikeres megoldók: Purzsa Aletta (Miskolc), Morvay Csaba (Galánta), Csécsi Marcell (Miskolc), Oltman Tamás (Kassa), Vician Borbála (Pozsony), Nagy András (Dunaszerdahely)

A szlovákiai magyar iskolák mezőnyében:
1. hely: Jánosdeák Márk, Selye János Gimnázium Komárom
2. hely: Pinke Andrea, Selye János Gimnázium Komárom
3. hely: Morvay Csaba, Kodály Zoltán Gimnázium Galánta

12. kategória (a középiskola 4. évfolyama) összesített eredménye:
1. hely: Orbán Balázs, Földes Ferenc Gimnázium Miskolc
2. hely: Bukor Benedek, Selye János Gimnázium Komárom
3. hely: Eke Máté, Építészeti Szakközépiskola Dunaszerdahely

Sikeres megoldók: Gálffy Bence (Dunaszerdahely), Balogh Marcell (Kaposvár), Karácsony Eszter (Dunaszerdahely), Markó Anna Erzsébet (Komárom), Csenke Nándor (Békéscsaba), Rudner László (Békéscsaba), Molnár Alexandra (Pozsony), Tóth Bálint (Dunaszerdahely), Fekete Tamás Ádám (Békéscsaba)

A szlovákiai magyar iskolák mezőnyében:
1. hely: Bukor Benedek, Selye János Gimnázium Komárom
2. hely: Eke Máté, Építészeti Szakközépiskola Dunaszerdahely
3. hely: Gálffy Bence, Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium Dunaszerdahely

Nagy köszönettel tartozunk minden felkészítő tanárnak, szervezőnek, a segítő diákjainknak és az anyagi támogatóinknak! Igazat kell adnunk Beke Manó matematikusnak: „A matematika világa külön világ, az idegen eltéved benne.”

Iró Erzsébet tanár

A XLIII. Felvidéki Magyar Matematikaverseny – Oláh György Emlékverseny a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

A rovat cikkei

Back to top button