2021-2022

A múltunk megtart, a jelent közösen formáljuk, a jövő az elkötelezett fiataloké

(III. Duna utcai Town Twinning)

Amikor 2019 őszén értesítést kaptunk arról, hogy harmadik alkalommal lettünk sikeresek az EU Town Twinning projektjén, még nem sejtettük, hogy a világjárvány miatt az eredetileg tervezett és immár hagyományosnak tekinthető tavaszi időponthoz képest másfél év késéssel tudjuk csak megtartani a háromnapos rendezvényt. Így október 6-8. között láttuk vendégül azokat a projektpartnereket, akik a szlovákiai és az országukban érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelve jelenléti formában tudtak részt venni a programokon, a többi partner, sőt egy előadó is online kapcsolódott be a foglalkozásokba.

Október 6-án délután iskolánk étkezdéjében került sor a találkozó megnyitójára. A partnerek bemutatkozása előtt gimnáziumunk harmadikos diákja, Jakubáč Éva tartott remek előadást iskolánk történetéről, ugyanis tanintézetünk éppen a projekt tervezett megvalósításának évében volt 70 éves. Ezt követően a Pozsony Belvárosában tartott tematikus sétán projektpartnereink az állami intézmények történelmi székhelyeivel ismerkedtek meg, az estét pedig vendégeink egyik csoportja a Csemadok nagytermében töltötte a Varjos zenekar népzenei koncertjén szórakozva, azok a partnerek pedig, akik számára nem jelentett akadályt a szlovák nyelvű előadás, egy színházi programra fogadták el a meghívásunkat: a Háború és békét tekintették meg a Szlovák Nemzeti Színházban.

Október 7-én délelőtt több, párhuzamosan futó programot kínáltunk partnereink számára. Az egyik egy dévényi kirándulás volt, amelyen megismerkedtek a vár történetével, illetve az egykori lezárt határszakasszal Ausztria felé. A másik program az online részvételt is lehetővé tette, így azok az érdeklődők is bekapcsolódhattak, akiket az országos korlátozások vagy a saját belátásuk otthonmaradásra kényszerített: Molnár Norbert Petőcz Kálmánnal és Fiala-Butora Jánossal beszélgetett az EU Alapjogi Chartájáról, annak megszületéséről és mai hozadékáról. Partnereink egy másik csoportja Robert Sermekkel, az Európai Parlament szlovákiai kapcsolattartó irodája vezetőjével beszélgetett arról, hogy miként is működnek a választások, és hogy a passzivitás vagy a távolmaradás miért nem jó megoldás ilyenkor. Remek kérdések és érdekes válaszok hangzottak el a hallgatóság részéről mindkét előadáson. Ebéd után megtekintettük azt a fotókiállítást, amelyet a partnereink segítségével állítottunk össze. Ennek címe „My town – my country – my Europe” volt, mivel azokat a településeket jelenítettük meg, ahonnan a résztvevők érkeztek. Délután egy tematikus, de kötetlen beszélgetés zajlott arról, hogy az egyes képviselt országokban milyen az oktatás helyzete, és mik a lehetőségek a tanárok és a diákok számára. Így érdekes összehasonlításokra kerülhetett sor. A délutáni szabad program során Pozsony belvárosát és annak nevezetességeit ismerhették meg a résztvevők, ha éppen arra volt kedvük. Este egy lenyűgöző, görög-szlovák koprodukcióban készült kortárs táncprodukciót tekintettünk meg a P.O. Hviezdoslav Színházban, melynek a címe Stones & Bones volt.

A harmadik napon, október 8-án is érdekes programokat kínáltunk. 9.00-től egy beszélgetés kezdődött Olga Sehnalovával, volt cseh EP-s képviselővel, aki személyes tapasztalatain keresztül vezette be a hallgatóságot a szervezet és a képviselők munkájába, feladataiba, mindennapjaiba. Majd ismét egy online is elérhető programot valósítottunk meg, mely a Schuman-nyilatkozatot és a benne foglalt aktuális elveket boncolgatta. A foglalkozás érdekessége az volt, hogy a résztvevők a nyilatkozat egyes pontjaihoz kapcsolódó saját észrevételeiket és mindennapi tapasztalataikat is prezentálták.

A beszélgetések után már csak a kiértékelés volt hátra. Iskolánk igazgatója, Morvay Katalin megköszönte a jelenlévő partnereknek, hogy ebben a bizonytalan és nehéz helyzetben is vállalták, hogy ellátogatnak hozzánk, hogy aktívan, jó kedvvel, motiváltan részt vettek a programokon, és ezáltal lehetőséget adtak arra, hogy kedves, új embereket ismerjünk meg. Örömünkre szolgált, hogy vendégeink is élvezték és hasznosnak tartották a Pozsonyban velünk töltött időt. Elutazás előtt vendéglátók és partnerek nem búcsúzhattak másként, mint hogy „viszontlátásra!”. Reméljük, már egy korlátozások nélküli projekt alkalmával!

Kulcsár Mónika, igh.

A rovat cikkei

Back to top button