2022-2023

A legjobbak között kémiából

A Hevesy György Kémiaverseny Kárpát-medencei döntőjére június 2-4. között került sor Egerben. A szlovákiai forduló győzteseként képviseltem iskolánkat ezen a rangos megmérettetésen.

Pénteken érkeztünk meg ebbe a gyönyörű, történelmi városba egy hosszú, de cseppet sem fárasztó út után. Miután a kollégiumban fogadtak minket, elfoglaltuk a szobáinkat, és már következtek is az egyetemi tanárok érdekes előadásai. Az első a gyógyszeripari kutató munkaköréről szólt, amelyből megtudhattuk,  hogyan válhat valaki azzá. A következő előadó a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpiáról beszélt, hallottunk arról, hogy mennyi helyre sikerült eljutniuk a versenyzőknek az évek során, jártak Indiában, Kínában, Japánban és Dél-Amerikában is. Az utolsó előadást Dr. Murányi Zoltán tartotta, aki kedvenc, válogatott kísérleteit mutatta be. Volt ott robbanás, robbantás és folyékony nitrogén is. Az előadások után korán nyugovóra tértünk, mert szombaton következett a megmérettetés. 

Reggel háromnegyed hatkor keltünk, reggeliztünk, és nyolckor már kezdtük az írásbeli fordulót. Ez bizonyult a verseny legnehezebb részének, viszont még így is négyen elértek 98 pontot a 100-ból. Ezután a nyolcadikosok szóbelizni mentek, a hetedikesek pedig a gyakorlati részt végezték el. Ebéd után a nyolcadikosokra várt a gyakorlati forduló, a hetedikesek eközben szóbeliztek. A verseny befejezése után szabad programunk volt, mi elmentünk megnézni Eger belvárosát. 

Az eredményhirdetésre másnap az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében került sor. Nekem 109,5 pontot sikerült elérnem a 150 pontból, ami  első nekifutásra szép eredmény ebben  a rangos mezőnyben.

A verseny nagy élmény, motiváció és nem utolsósorban értékes tapasztalat volt számomra, remélem, hogy ezt majd a következő években jobbnál jobb eredmények eléréséhez tudom felhasználni.

Baráth Bence, 8.A

A rovat cikkei

Back to top button