2021-2022

A könyvjelző idén is összekötötte az iskolákat

Szeptemberben elkezdődött az új tanév, és vele együtt a tanulás mellett a különböző versenyek, projektek időszaka is. Alapiskolánk 4., 5. és a 6. évfolyamának tanulói immár harmadszor bekapcsolódtak A könyvjelző összeköti az iskolákat projektbe.

A tanulók már szeptember második felében kiválasztották a könyveket, amelyeket szerettek volna elolvasni. Az iskolai könyvtárunkban az előző évekkel összevetve sokkal nagyobb volt a választék. De, a tavalyi évhez hasonlóan, olvashattak otthonról hozott könyveket is. A könyvet mindenki tetszése szerint választotta. Csak a könyvjelzők formájában egyeztünk meg:  az elolvasott könyvre kellett emlékeztetnie. Rákerült a diák neve és az értékelése is, miért érdemes az adott könyvet elolvasni.

Már elkezdtük a könyvjelzők készítését is, amikorra megtudtuk, ki lesz a partneriskolánk. Egy szlovákiai községre esett az idén a szervezők választása. Zubák település Trencsén megyében fekszik, egy vadregényes, erdőkkel borított völgyben található. Maga az iskola is egy modern, sok fával, bokorral körülvett épület. A diákoktól nagyon szép könyvjelzőket kaptunk. Küldtek községükről egy ismertető videót, képanyagot az iskoláról és apró reklámtárgyakat, valamint mellékelték a Zubkot, a diáklapjukat is.

A mi tanulóink is megérdemlik a dicséretet. Ötletes, precízen elkészített könyvjelzőket küldhettünk a Zupák alapiskola tanulóinak. Az idén is készítettek diákjaink osztálytársaik részére beszámolókat az elolvasott könyvekről, és az idősebb diákok felolvastak rövid részleteket is. A mellékelt képeken jól látható, hogy diákjaink örömmel dolgoztak a projekten. Amikor olvasták a könyveket, irigylésre méltó csend volt az osztályban. A könyvjelzők készítésénél már igazi derűs hangulat uralkodott.

A diákokkal a munkában idén is részt vettek a tanáraik: Kovács Ilona, Vician Lívia, Wittenberger Zsuzsanna, Gazdík Krisztina. A rajzórákon segítettek Straka Mária és Bertha Krisztina.

Közösen reméljük, hogy jövőre diákjaink újból szívesen elmerülnek a könyvek csodálatos világában.

Az érdeklődők számára közöljük a linket, ahol elolvashatják a szlovákiai projektfelelős, a Szlovák Pedagógiai Könyvtár értékelését.

http://www.spgk.sk/?aktuality&sprava=vyhodnotenie-12-rocnika-cesko-slovenskeho-projektu-pre-zakladne-skoly-a-osemrocne-gymnazia-zalozka-do-knihy-spaja-skoly

Az alábbi linken megtekinthetik a Zubák községről készült ismertető videót.

https://www.youtube.com/watch?v=bx2bkxUqUVQ

Zaťko Klára, a projekt iskolai koordinátora

A rovat cikkei

Back to top button