2020-2021

A helyesírás éve a pozsonyi Duna utcán

A pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium 2021. május 21-én a virtuális térben kapta meg a Simonyi Zsigmond-serleget, de hamarosan a valóságban is átveheti azt.

Simonyi Zsigmond nevét viseli a Magyar Nyelvtudományi Társaság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által az alapiskola felső tagozatosai (5-8. évf.) számára 24 évvel ezelőtt életre hívott helyesírási verseny. A célok nemesek: az anyanyelv ápolása, a tehetséggondozás, a Kárpát-medencei tanár-diák, diák-diák kapcsolatok ápolása mellett elsősorban a helyesírási készség fejlesztése. Miért kell (érdemes) ismerni a helyesírást? Ahogy az egyik diákunk fogalmazott: hogy komolyan vegyenek bennünket. S milyen igaza van! Aki a kezéből helyesírási hibáktól hemzsegő szöveget ad ki, annak a kérelmét valószínűleg negatívan bírálják el, nem ő kapja meghallgatáskor a meghirdetett állást, s nem ő lesz az elsők között, aki magasabb babérokra törhet szakmáján belül.

Kik kaphatják meg a Simonyi-serleget?

2007-től, a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 10. évfordulójától azok az iskolák vehetik át ezt a serleget, amelyekből a legtöbb tanuló jut el a Kárpát-medencei döntőbe. A verseny indulásától kezdve minden évben voltak indulók a Duna utcai alapiskolából. Ritka évnek számított, amikor nem jutott el egyetlen pozsonyi diák sem a Budapesten szervezett Kárpát-medencei döntőbe. Évtizedekig kolléganőnk, a 2015-ben elhunyt Mag Valéria, Simonyi-éremmel kitüntetett magyar szakosunk viselte szívén ezt a versenyt. Neki köszönhetően több kiváló helyesíró tanuló hagyta el iskolánkat. A mennyei tanári karban bizonyára velünk együtt örül ennek a kitüntetésnek.

Hogy alakult az idei Simonyi Zsigmond helyesírási verseny?

A 2020/21-es tanév több változást is hozott a verseny lebonyolításával kapcsolatban. Egyrészt a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara vette át a Kárpát-medencei verseny szervezését, másrészt a járványhelyzet miatt változott a lebonyolítási módja. A Duna utcai iskolából idén is voltak indulók a 7. és a 8. osztályból, a Felvidékről egyelőre csak ebből a két évfolyamból nevezhettek versenyzők. Közülük a 8. osztályos Biháryová Bianka és Čerňanská Tímea jutottak be a 2., vagyis az országos, szlovákiai fordulóba, amelyben Bianka a maximális 100 pontot megszerezve 1. helyezett lett, s így meghívást kapott a 3. fordulóba, amelyben a magyarországi és a határon túli kortársaival vette fel a „harcot”. Remek teljesítményt nyújtott, a 11. helyen végzett, és kiemelkedő versenyeredményéért dicsérő oklevélben részesült a határon túli versenyzők között. Rendkívül büszkék vagyunk rá! Láttuk azt a rengeteg munkát, amit Bianka elvégzett. Szinte kívülről fújja a helyesírási szabályzatot, megszámlálhatatlan feladatlapot töltött ki, tanáraival konzultált, egyeztetett, kérdezett, érdeklődött, sőt friss Implom-díjasunkkal, Korpás Lillával is gyakorolt. Bízunk benne, hogy Bianka két múlva középiskolásként az Implom-verseny egyik favoritja lesz.

Iró Erzsébet

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button