2021-2022

A diákvállalkozások pozsonyi nagyvásárán a DunaStar

2022. április 5-én két év kihagyás után JA Slovensko nonprofit szervezet által újra megrendezésre került a diákvállalkozások országos nagyvására, amelyen 42 szlovákiai középiskola diákvállalkozása mutatta be tevékenységét, mérte össze tudását. Iskolánkat, a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumot a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő DunaStar  részvénytársaság képviselte. 

A rendezvény egész éves munkánk kicsúcsosodása. Az iskolaév kezdete óta a feladatunk az volt, hogy egy valós céget alapítva végigjárjuk egy vállalkozás működtetésének valamennyi lépcsőfokát a megalapítástól kezdve a piac felmérésén, a vállalkozói terv elkészítésén, a marketingtevékenységen, a gyártási folyamaton, az értékesítésen keresztül egészen a cég felszámolásáig. Az idei vállalkozás fő termékcsaládját a biokozmetikumok alkották. Az alapanyagot egy kis családi vállalkozástól sikerült beszereznünk. A bolgár Inaessentials céggel együttműködési szerződést kötöttünk, melynek keretén belül a szenci manufaktúrájukban tölthettük meg a flakonokat, és elláthattuk az általunk tervezett címkékkel. Kínálatunkat négyfajta növényi eredetű kozmetikai ápolóvíz képezi: levendulás, kamillás és rózsavizes arcápoló, valamint hajápoló csalánvíz. 

Az idei nagyvásár fővédnöke Szlovákia miniszterelnöke, Eduard Heger volt, aki személyesen nyitotta meg a rendezvényt. Az ünnepélyes megnyitó után elkezdődött a verseny több kategóriában (legjobb menedzser csapat, legjobb pódiumi prezentáció, legjobb felhasználható termék, pénzügyi gazdálkodás, legjobb beszámoló a diákvállalkozás tevékenységéről).  A DunaStar csapata minden kategóriában versenyzett. A pódiumi szlovák nyelvű prezentáció a nagy tömeg ellenére is nagyon jól sikerült. A szigorú zsűri is alaposan próbára tette a tudásunkat. Nagy volt a konkurencia, de nem panaszkodhatunk. Igaz, helyezést nem értünk el, de a megszerzett értékes tapasztalatot senki sem veheti el tőlünk. Szép kivitelű és kiváló minőségű termékeink iránt is nagy volt a kereslet.  

Nagyon szerencsések és büszkék vagyunk, mivel a miniszterelnök a mi standunkat is meglátogatta, informálódott a termékeinkről, és a végén még egy pacsit is kaptunk tőle. Meg vagyunk győződve arról, hogy a nagyvásáron szerzett tapasztalatot és az egész évi kitartó munkát biztosan tudjuk majd kamatoztatni az elkövetkezőkben. 

Rákász Orsolya, III.B 

A rovat cikkei

Back to top button