2022-2023

Vers(et) mindenkinek

A pozsonyi Duna utcai iskolában hagyománynak számít, hogy József Attila születésnapjára valamilyen rendhagyó foglalkozással, aktivitással is előrukkolunk tanulóink számára. Ez az év sem volt ez alól kivétel: készítettünk mind az alapiskola felső tagozatosai, mind a gimnazisták számára egy kis pluszmunkát, de nem verejtékkel járót. 

A költészet napja remek alkalmat kínál arra, hogy lekanyarodjunk a regények, novellák, mesék, mondák és mítoszok fő csapásáról, és bolyongjunk egyet a költemények, a líra lágyabb, kikövezetlen, olykor ki sem taposott útjain. Szoktatni kell lelkünket a versekhez még nekünk, felnőtteknek is, hát még a kamaszoknak! Valljuk be őszintén, gyakran nehézsúlyú kategóriát képviselnek a költemények! Amennyire rövidek, annyira sűrűek, súlyosak, rejtélyesek, megközelíthetetlenek. Elsőre nem adják magukat. Nekünk, tanároknak kell olykor megadnunk hozzájuk a kulcsot tanítványaink számára.

A felső tagozatosok nyolc magyar költő versét kereshették meg mobiljukkal az iskola folyosóján elhelyezett QR-kód segítségével. De ez még önmagában nem lett volna elegendő. A nyolc vershez nyolc, Google űrlapon készült, öt zárt kérdést tartalmazó feladatlap kitöltése is tartozott. A győztesek 10 eurós könyvutalvány boldog tulajdonosává válhattak egy meglepetést tartalmazó édességgel együtt. Négy tanulónak nyújtottuk át a méltán megérdemelt jutalmat, mivel a 2. helyen holtverseny alakult ki. A négy hetedikes: Kenderessy Márk, Ádám Emma Olívia, Varga Timon és Gajdošik Péter talán egy verseskötettel gazdagítja otthoni könyvtárát. 

Az idén a húsvéti szünet utolsó napjára esett április 11-e, gimnáziumunk tanulói viszont már az előző 2-3 hétben is a költészet, sőt az alkotás lázában égtek, mivel a Diákönkormányzat az idén is meghirdette a tavaly elindított alkotói versenyt: az osztályfőnökhöz írt óda után most az osztály elé (görbe?) tükröt tartva kellett megcsillogtatniuk kreativitásukat diákjainknak. A versenynek az elért helyezéseken túl más tétje is volt: az eredményeket ugyanis beszámítottuk az év eleje óta tartó osztályok versenyébe, amelynek az utolsó előtti fordulójához érkeztünk a költészet napi akcióval, ez pedig – az alkotásokat olvasva – nagyon jót tett az osztályokba ellátogató múzsának, így az öttagú zsűrinek valóban nehéz dolga volt. Az eredményeket április 12-én hirdettük ki az iskolarádióban, elhangzott a legjobbnak ítélt, A falka dala című alkotás is, amelyet friss „duccásaink”, az I.A-sok írtak: ha eláruljuk, hogy a csapat osztályfőnökét Farkas Erdélyi Erikának hívják, azonnal érthetővé válik a címadás. A dobogóra került IV. B és III.B versei mellett a további 5 alkotást is elolvashatják diákjaink a gimnázium folyosójának faliújságján, láthatják, hogyan jellemezték magukat iskolatársaik, és eldönthetik, hogy egyetértenek-e a zsűri által kiosztott helyezésekkel! Mi mindenesetre valamennyit szeretjük az alkotóikkal együtt, hiszen rólunk szólnak humorral, kreatívan, szeretettel – és itt-ott bujkáló, ám előbukkanó (költői) tehetséggel. És ennek nem csak a költészet napján örülünk…

Iró Erzsébet és Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettesek 

A rovat cikkei

Back to top button