2022-2023

Újra cserediákprogram a Duna utcán

Több évnyi kihagyás után 2023-ban ismét sikerült megvalósítani valenciai testvériskolánkkal, a Colegio Sagrada Familiával a cserediákprogramot. Gimnáziumunk 12 diákja – a II.A, a II.B és a III.A osztály tanulói –  már novembertől lázasan készülődött a spanyol gimnazisták fogadására.

Január 22-én, vasárnap este összegyűltünk a pozsonyi buszpályaudvaron, ahol diákjaink kis névtábláikat szorongatva várták vendégeiket. Egy kicsit izgultak, hiszen még sosem vettek részt ilyen projektben, viszont amint spanyol társaik megérkeztek, olyan természetességgel kezdtek el velük beszélni angolul, mintha már évek óta jó barátok lennének. Elvétve felcsendült néhány spanyol üdvözlés is.

Hétfőn bemutattuk iskolánkat a külföldi tanulóknak és tanáraiknak, majd lehetőségük nyílt meglátogatni néhány tanórát is. Egy kiadós ebéd után megismerkedtünk Pozsony nevezetességeivel. A tanulók odafigyeltek Borka tanár úr minden szavára, hiszen tudták, hogy a hét folyamán még szükségük lehet a megszerzett tudásra.

A következő napot Bécsben töltöttük. Bejártuk a belvárost, gyönyörködtünk a Szent István-székesegyházban, és megtekintettük a Szépművészeti Múzeum kincseit is. Természetesen megkóstoltuk a híres Sacher tortát egy finom bécsi kávéval.

Január 25-e is eseménydúsan telt, hiszen a délelőtt folyamán felgyalogoltunk a pozsonyi várhoz, ahonnan festői kilátás nyílt fővárosunkra. Innen útjára engedtük csapatainkat egy pozsonyi kincsvadászatra, ahol felhasználhatták a hétfői városnézés alatt szerzett tudásukat. Miután sikeresen teljesítették a feladatokat, délután sem volt hiány a küldetésekből, mivel a diákoknak egy szabadulószobából kellett kijutniuk.

Csütörtökön spanyol barátaink megtapasztalhatták, milyen is egy fergeteges „duccás” diákbál. A harmadik évfolyam ebben az évben is kitett magáért, ugyanis egy feledhetetlen bulit sikerült megszervezniük. A cserediákok is megleptek minket egy koreográfiával, amelynek a végén a külföldi és a hazai tanulók már együtt táncoltak a parketten. A bálkirály- és bálkirálynő-választáson is remekeltek vendégeink, hiszen az előkelő 2. helyen végeztek.

Az iskolában töltött utolsó napon a diákok újfent óralátogatásokon vettek részt, a spanyolórák keretein beül megvitatták a valenciai konyha nevezetességeit, majd ebéd után kihirdettük a szerdai kincsvadászat eredménye. Díjaztuk a legjobban megírt verset, a legszebb fotókat, illetve fény derült arra is, hogy melyik csapat lett az abszolút győztes.

Bár az iskolai programok ezzel véget értek, a tanulók még szombaton is együtt töltötték az időt ki-ki a saját vendéglátó családjánál, majd este még egy búcsúesten is részt vettek. Vasárnap kora délelőtt elköszöntünk barátainktól, de nemsokára újra találkozunk velük, hiszen májusban mi utazunk a napfényes Spanyolországba.

 Mgr. Kiss Helga, angol-spanyol szakos tanár

A rovat cikkei

Back to top button