2017-2018

Tudomány és Technika Hete

Az évente megrendezésre kerülő Tudomány és Technika Hete (Týždeň vedy a techniky) ebben az évben november második hetére esett. Az ezen a héten megszervezett előadások egyik célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése a tudomány és technika bizonyos területei iránt.
Idén a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karán (Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave) megrendezett előadásokon vettünk részt az alapiskola 8. és 9. évfolyamos tanulóival. November 8-án reggel 9 órától egészen délután 5 óráig zajlottak az előadások. Összesen hat előadást kínáltak a szervezők erre a napra, amelyekből mi az első hármat tekintettünk meg. A nap témája a mesék voltak, ahogy azt az előadások közös címe, Meséből mesébe (Z rozprávky do rozprávky), is mutatja.
Először František Kundracik előadását hallgattuk meg, aki az íjászat mögött rejlő fizikát Robin Hood nyilán, valamint pár mese- és filmrészlet bemutatásán keresztül hozta hozzánk közelebb. Őt követte Andrej Ferko kevésbé praktikus, elvontabb formájú előadása. Az előadó szavalással kezdte az előadását, majd az előadás végére eljutott a számára legrövidebb meséhez. Az utolsó előadást, amelyet megtekintettünk, Juraj Tekel tartotta. Ő A kis herceg jól ismert történetén keresztül mutatott rá arra, hogyan változnának a mindennapi életben jól megszokott törvények, ha bizonyos fizikai mennyiségeket megváltoztatnánk.
Az előadások végére a 8. és 9. évfolyam minden tanulója elfáradt, de ennek ellenére elmondhatjuk, hogy mindenkinek sikerült magával vinnie az említett előadásokból valami újat.

A rovat cikkei

Back to top button