2022-2023

Történelemóra „élőben”

Az ötödikesek türelmetlenül várták március 13-át. Ez a nap nem egy átlagos hétfő volt, mert  Pozsony érdekességeiről, múltjáról nem a padokban ülve  tanultunk, hanem Borka tanár úr vezetésével és osztályfőnökünkkel, Wittenberger tanárnővel „felfedező útra” indultunk.

Több helyszínt is megnéztünk a városban. Sőt, a tanár úr nagyon sok olyan helyet mutatott, amelyek mellett megszokásból csak úgy elmegy az ember, esetleg nem veszi észre a látnivalót, vagy legalábbis nem tud róla semmit. Ez az érzés a mai napon megváltozott bennünk, mert nagyon sok újat tanultunk.

Megtudtuk például, hogy miért hívják a Kő teret Kő térnek. A tér közepén  található kő titkát is megismertük. Majd a régi vásártér felé vettük az irányt, erről a helyszínről is mesélt nekünk a tanár úr. Elmondta, hogy az ott lévő, mára lebontott kápolnában tárolták az elhunyt emberek csontjait, ha már a temetőben nem volt hely. Még ma  is lehet itt  találni emberi csontokat. Ezt követően a belvárosba mentünk, ahol szintén sok újdonság és érdekesség fogadott minket a különböző utcákon és tereken. Majd végül a Szent Márton-dóm felé kanyarodtunk. Megtudtuk, hogy ott nagyon sok királynőt és  királyt koronáztak, többek között Mária Teréziát is.  Jártunk különböző kutaknál, melyek mélyére valamikor csaló pékeket engedtek le.  Nagyon sok új információt kaptunk ez alatt a másfél óra alatt, remélhetőleg, ezek  a jövőben hasznunkra válnak.

Köszönjük ezeket a hihetetlenül izgalmas  órákat! Többször szeretnénk még ilyen csodás napot!

Bíró Barbara, 5. A

A rovat cikkei

Back to top button