2017-2018

Sulileső az alapiskolában

A lesés (értsd: felmérők alatt önsegítés céljából pl. a padtárs felmérőjéből ezt-azt meglesni) tiltólistán található az iskolában. Mi mégis a nagycsoportos óvodások szüleit és gyermekeit arra biztattuk, hogy az alapiskola nyílt napján, azaz a sulilesőn bátran lessenek be oktatási intézményünk falai közt zajló elsősorban oktatással kapcsolatos munkánkba. 2018. március 27-én szülők, nagyszülők, óvónők hozták el (nem csak) az iskolaköteles gyermekeket, hogy első kézből kapjanak információt, mi is vár az elsős tanulóra szeptembertől az iskolában. Megkerülhetetlen kérdés – kétely ilyenkor az iskolaérettség foka, ugyanis elsősorban a szülő felelőssége és döntése, hogy szeptembertől iskolába engedi-e gyermekét. Ezzel kapcsolatban is elhangzott több hasznos tanács is.
A magyar tanítási nyelvű iskolák mellett egyértelműen az szól, hogy a gyermek anyanyelvén tanul. A magyar mellett párhuzamosan a szlovák és az angol nyelv elsajátításának feltétele is adott, tehát a tanuló párhuzamosan három nyelvet, három kultúrát megismer. A fonematikus hallás, amely megkülönbözteti a rövid és hosszú hangzókat, a zöngés-zöngétlen hangzásokat stb., akkor tud legjobban differenciálódni, ha mindez az anyanyelven történik. Ha ez a folyamat nem, vagy csak részlegesen jön létre, sok esetben később tanulási zavarokat, mint írás-, olvasászavar stb. okozhat Ha ezt az optimális nyelvi fejlődést más nyelvi hatás éri, ahol a gyermek csak sejti, hogy mi történik, ill. nem is érti, ez személyiségfejlődésére is komoly kihatással van. Elbizonytalanítja, félszeggé teszi, időszakos némaságba menekülhet, izolálja magát stb.
Bízunk benne, hogy a jelenlévők többségével a beíratáskor is találkozni fogunk. Szeretettel várjuk a Duna utcai alapiskolát választó szülőket és gyermekeket 2018. április 20-án, ill. 21-én!

A rovat cikkei

Back to top button