2017-2018

SPEED DATING POZSONYBAN

A Marshall Memorial Fellowship (MMF) a German Marshall Fund vezetőfejlesztési programja. Az 1982-ben létrehozott program célja az Egyesült Államok európai vezetők új generációjának való bemutatása volt. Jelenleg az Atlanti-óceán mindkét oldaláról származó vezetőket készít fel a transzatlanti együttműködésre. A program 6 hónap távoktatást és 24 napos utazást tartalmaz, hogy a résztvevők első kézből szerezzenek tapasztalatokat és új kapcsolatokat a hatékony transzatlanti szerepvállaláshoz. A GMF évente 75 MMF ösztöndíjt ítél meg a társadalom különböző területein, köztük az üzleti életben, a kormányzati szférában és a civil társadalomban. Az MMF alumni hálózatának jelenleg több mint 2500 tagja van, köztük több mint 40 Szlovákiából. Tagjai gyakran együttműködnek különböző közös projektekben, szemináriumokon és nagyobb események keretében.

Március 16. és 21. között, 2010 óta először látogatott amerikai MMF ösztöndíjasok csoportja Pozsonyba. A látogatás alatt láthattak különböző szervezeteket és projekteket, melyek jelenleg fontos szerepet játszanak a szlovákiai társadalom életében. A kisebbségek és migránsok nagyon aktuális témák, ezért egy speed dating (villámrandi) keretében kisebbségekkel és menekültekkel foglalkozó szervezetek és projektek képviselőivel is megismerkedhettek.

Ezen a neves eseményen vett részt iskolánk képviseletében Young Judit tanárnőt helyettesítve 2 diákunk, Kassai Tamás és Lelkes Dominik, a III.B osztályból. A szervezők szerint a külföldieket teljesen lenyűgözte Tomi és Dominik tudása, hozzáértő megjegyzései és szókimondó véleménye az adott témáról. Az ő feladatuk elsősorban az Erasmus+ projektünk – Europe in Love – bemutatása volt, amelyet a külföldi vendégek nagy érdeklődéssel és sok kérdéssel fogadtak. Büszkék vagyunk a két fiúra, hogy méltón helytálltak ezen az igényes eseményen és sikeresen teljesítették feladatukat. Nagy köszönet nekik!

Young Judit

A rovat cikkei

Back to top button