2023-2024

Scratch Match: Lányok Programozási Versenye

Az idei tanévben először kapcsolódott be iskolánk a Scratch Match programozási versenybe. Ez a kihívás kifejezetten lányoknak szól, és lehetőséget biztosít számukra, hogy megmutassák kreativitásukat és programozási képességeiket a Scratch programozási nyelv segítségével. A verseny célja, hogy motiválja a lányokat a programozás iránti érdeklődés kifejlesztésében, és ösztönözze őket a programozás világába való belépésre, valamint fejlessze logikai gondolkodásukat és problémamegoldó készségeiket, elősegítse a kreativitás és a technikai készségek fejlődését, erősítse a csapatmunkát és a közösségi érzést.

A versenyt két korcsoport (fiatalabb korosztály: 8-11 éves lányok; idősebb korosztály: 12-15 éves lányok) számára hirdetik meg,  illetve két kategóriában zajlik: egyéni verseny (az egyéni versenyzők önállóan készítik el saját projektjeiket) és csapatverseny (itt háromfős csapatok mérkőznek meg egymással, a csapattagok együtt dolgoznak egy közös projekten, ami erősíti a csapatmunkát és az együttműködési készségeket).

Az iskolánk a csapatversenybe kapcsolódott be. Két osztály lányai vállalták be ezt a különleges feladatot: a 6. osztályból Schlosser Vivien Danielle, Bezák Lilla és Sántha Szofia; a 7. osztályból Czakó Liliana, Jančovič Linda és Kósa Lujza. A versenyzők feladata egy játékprogram megírása volt a Scratch programozási nyelvben. A Scratch egy vizuális programozási nyelv, amely különösen alkalmas fiatalok számára, mivel könnyen érthető blokkokból építkezik. Ez lehetővé teszi a kreatív és interaktív projektek készítését anélkül, hogy mélyebb programozási ismeretekre lenne szükség.

A lányok először azt találták ki, hogy milyen témájú legyen a program. A 6. osztályosok a békák megmentésére terveztek játékprogramot, a hetedikesek pedig Szuper Máriónak adtak újabb feladatokat. A program leadása után már csak a bírák döntésére kellett várni. Ők a békamentő programot nagyon jónak találták, így meghívták a csapatot a nemzeti döntőre. Ide minden kategóriából 3-3 egyéni versenyző, illetve csapat kapott meghívót egész Szlovákiából.

A döntőre Pozsonyban a Nová Cvernovka épületében került sor 2024. május 25-én. A lányoknak szlovák nyelven kellett előadniuk a munkájukat a négytagú zsűri előtt, amely a projektjüket a fantasztikus eredménynek számító 2. díjjal jutalmazta. A programban a békák úttesten való átkelését akadalyozzák meg a játékosok. A békára kell kattintani, mielőtt eléri a forgalmas utat, és ezáltal egy vödörbe kerül. Amikor a vödör megtelik, akkor ki kell üríteni, és így a békák a tóba kerülnek. A játékot az odaillő hanghatások tarkítják, amivel egy kicsit megdolgoztak a lányok, mivel első próbálkozásra nem került minden hang a helyére. A játékosok több nehézségi szinten is megmérettethetik magukat, közben a békák száma, a mozgásuk gyorsasága és a vödör űrtartalma változik. Az iskolában a lányok iskolatársai is kipróbálták a játékot, nagyon tetszett nekik; a zsűri tagjai szintén  tettek egy próbát, és elmondták, mennyi békát sikerült megmenteniük.

Ez a verseny kiváló lehetőséget nyújtott a résztvevők számára, hogy megmutassák tehetségüket, új barátokat szerezzenek, és inspirációt nyerjenek a jövőbeni programozási projektekhez. A lányoknak pedig izgalmas és inspiráló élmény volt ez a szombat délelőtt. Egy új játékötletük is született, amin már a nyár folyamán dolgozni szeretnének, remélem, sikerül egy hasonlóan színvonalas és sikeres játékot alkotniuk. Kíváncsian várom a  következő játék alkotását!

Bertók Euridike, informatikatanár

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button