2023-2024

Piros szalagos diáknap a pozsonyi gimiben

December 1-jén, pénteken reggel a Duna utcai gimnázium 3. emeleti folyosóján csend honolt, pirosba öltözött diákjaink ugyanis a tornateremben gyülekeztek, hogy megnyissuk a Diákönkormányzat által szervezett, “piros szalagos diáknapnak” keresztelt tematikus napot.

Ez az a nap

November 17. – nemzetközi diáknap, december 1. – az AIDS-elleni küzdelem világnapja, amelynek szimbóluma a piros szalag. E két jeles napot immár hagyományosan programokkal ünnepeljük a Duna utcán. Mivel az idén az épületünk fűtésrendszerének rekonstrukciója miatt a diáknap hetében online oktatásba kényszerültünk, úgy döntöttünk, hogy összekapcsoljuk a két rendezvényt, így született meg a piros szalagos diáknap ötlete.

Megnyitó egy új kezdeményezéssel

Rendezvényeinket általában igazgatónőnk, Morvay Katalin nyitja meg, ezúttal azonban ott állt mellette diákdiriként Porubská Andrea, a DÖK elnöke is, akinek az igazgatónő erre a napra átadta a “kormányrudat”. Miután mindketten köszöntötték a diákságot, egy hagyományteremtőnek szánt verseny erdeményhirdetése következett: meghirdettük az 1. piros szalagos rajzversenyt, amely az országos kampány részét képező rajzverseny Duna utcai “kistestvére”. A zsűritagok mindannyian volt növendékeink, akik örömmel fogadták el a felkérést: Horváth Edina a budapesti METU grafika szakos végzős hallgatója, Cséfalvay András a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola docense, Csanda Máté pedig a Bécsi Képzőművészeti Akadémia oktatója. Edinka és András kihasználták az alkalmat, ellátogattak hozzánk, kiértékelték a versenyt, átadták a díjakat, és eltöltöttek pár kellemes órát alma materükben.  A verseny 1. helyezettje Csörgő Emes Alíz (III.B) lett, megosztott 2. díjat kapott Kocsis Rebeka (IV.B) és Jakubáč Erik (IV.A). A közönségdíjhoz Jakubáč Eriknek gratuláltunk. Ezt követően elkészült a csoportkép, majd sietve elhagytuk a tornatermet, ugyanis indult az osztályok közötti floorball-bajnokság, amelynek komoly tétje volt: eredménye ugyanis beszámít az osztályok egész év folyamán tartó versenyébe.

Az AIDS és a szerepcsere órája

A 2. és a 3. órán az osztályokban egyrészt az AIDS-ellenes kampányhoz kapcsolódó előadások zajlottak. Ebben is mindig számíthatunk volt diákjainkra: elfogadta a meghívásunkat Dr. Andics Anikó, Nagy Antónia pozsonyi és Végh András brünni orvostanhallgatók, csatlakozott hozzájuk Dr. Bott Arnold és Fehér Zsóka orvostanhallgató. Az előadásokkal párhuzamosan zajlott a diáknap talán legizgalmasabb, leghumorosabb pillanatokat eredményező programja: minden osztályban alaposan felkészült, prezentációkat készítő, kreatív tanítási módszereket bemutató diák-tanár ült a katedra mögé, a padokban pedig helyet foglaltak tanár-diákként kollégáink, akik most a 45 percbe belezsúfolhatták mindazt, amivel a diákok részéről találkoznak az órákon. Néha ezért meg is izzasztották alkalmi kollégáikat, de a jókat szórakozó diákság legalább kicsit megtapasztalta, mivel kell néha megküzdenie a katedrán álló tanárnak.

Ki tud többet?

A 4. órán zajlottak azok a programok, amelyeknek eredménye szintén beszámít az osztályok versenyébe: indultak az ügyességi versenyek, 8 állomáson kellett helyt állniuk a diákoknak, illetve az előadásokon hallott, valamint egy korábban megkapott, AIDS-ről szóló tájékoztatóból szerzett ismeretekből összeállított Kahoot kvíz megoldása várt rájuk.

Az 5. órán befejeződött a floorball-bajnokság, amelynek döntőjét az I.A és IV.B osztály játszotta,  “kicsinkóink” egyetlen ponttal kaptak ki a legnagyobbaktól! A dobogó 3. fokát pedig a III.A osztály csapata foglalhatta el. Gratulálunk!

Jó volt?

Volt ebben a napban komolyság, de móka és kacagás is, tanultunk és kipróbáltunk új dolgokat, gyakoroltuk a csapatmunkát, és ami a lényeg: remekül éreztük magunkat! Köszönet a gimnázium Diákönkormányzatának, amely már sokadszorra bizonyította be, hogy rátermett, kreatív, ötletdús csapat koordinátora, Szabó Andrea tanárnő minden részletre odafigyelő mentorálása mellett, valamint gimiseinknek, akik “vették a lapot”: ha kellett, feszült figyelemmel, érdeklődően, ha kellett, egészséges versenyszellemmel és teljes erőbedobással csinálták végig a napot. 

Duna utca, mi így szeretünk!

Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Back to top button