2022-2023

Petőfi 200.0

2022 és 2023 is Petőfi-év, hiszen vagy 1822 utolsó, vagy 1823 első napján sírt fel a kis Sándor a Petrovics házaspár legnagyobb örömére Kiskőrös egyik nádfedeles házában. A csupán 26 évet élt, külföldön is ismert és híres költőóriás mind a mai napig sok lehetőséget kínál műveinek befogadására, kalandos életének megismerésére. 

A pozsonyi Duna utcai alapiskolában 2023. január 31-t, a félévi értesítők átadásának napját már a tanév eleje óta Petőfi-projektnapnak terveztük. Felső tagozatosaink számára egy különleges, tanóramentes napot szerveztünk, amelyen mellőztük a száraz tananyagot, a számonkérést, a leckefeladást. Petőfi születésének bicentenáriuma, úgy gondoltuk, megér egy kivételes napot, mertünk nagyot álmodni, és úgy néz ki, hagyományt tudunk teremteni a jövőben: ezen a napon minden évben projektnapot tartunk majd, amelyen bebizonyítjuk, hogy az élményszerű oktatásnak van létjogosultsága. 

Az Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi iskolák számára kiírt pályázatán elnyert összegből meg is tudtuk maradéktalanul valósítani ezt az elképzelésünket. A hat felső tagozatos osztály tanulói reggel megkapták a megoldandó, elkészítendő feladatok listáját, melyből kedvére válogathattak az osztályfőnökök és az inkluzív csapat tagjainak segítségével: átírhattak egy Petőfi-verset, szlovák vagy angol nyelvre fordíthatták az ünnepelt költő valamely költeményét, elkészíthették Petőfi Facebook-oldalát posztokkal, összeállíthattak érdekességekből prezentációt, kartonpapírból elkészíthették Petőfi sziluettjét, másolhattak Pesti Divatlapot, szavalhattak, énekelhettek megzenésített Petőfi-verset, vagy előadhattak egy jelenetet valamelyik Petőfi-mű alapján. A paletta széles és színes volt. 

A legkisebb ötödikeseknek sikerült a megszabott időkeret (első három tanítási óra) alatt az összes feladatot elkészíteniük, de minden osztály igyekezett a maximumot kihozni magából, hiszen nem babra ment a játék: a három kategória győztes osztályai, összesen 50 tanuló látogat el ingyenesen február 9-én Budapestre a Petőfi Irodalmi Múzeumba, hogy másfél órás foglalkozáson vegyen részt. A háromtagú zsűri tagjai – Morvay Katalin igazgatónő, Sill Zsuzsanna, az inkluzív csoport vezetője és Veres István újságíró, a Pozsonyi mesék-sorozat egyik, Petőfiről szóló könyvének szerzője – rengeteg pontot kiosztottak átnézve az osztályok által leadott alkotásokat, eközben a tornateremben Kahoot kvízek segítségével tovább bizonyíthatták tanulóink, hogy Petőfit töviről-hegyire ismerik. A hetedik, a nyolcadik és a kilencedik osztály diákjai Veres István könyvbemutatóján is szivacsként szívták magukba az elhangzott érdekességeket, és bizonyára lesznek olyanok köztük, akik a Pozsonyi Kifli társulás által kiadott remek könyvet el is olvassák majd. 

Hálásak vagyunk Petőfinek, hogy rövidre szabott életébe ennyi minden belefért, volt mire emlékezni, volt mit előadni, átírni, mert ő igazi sztár még 200 év elteltével is.  

Iró Erzsébet, igazgatóhelyettes, házi- és ötletgazda

A rovat cikkei

Back to top button