2022-2023

Őskori és ókori technológiákkal ismerkedtek hatodikosaink

December másodikán Branislav Kočan jóvoltából a 6.A-ban különleges, kétórás foglalkozás zajlott. Szeptembertől a történelemórákon az osztály már megismerkedett az őskori emberek világával, és a legutolsó órákon már szó volt a az ókori írások rejtelmeiről is. Most azonban a tanulók az eddig legfeljebb képen látott tárgyakat kézbe is vehették, és néhány technológiát kipróbálhattak. Láthatták, hogyan pattintotta a homo habilis kezdetleges vágóeszközeit, kézbe vehettek igazi obszidián nyílhegyeket, két kő összedörzsöléséból keletkező porral okkerszínűre pingálhatták az arcukat, és megnézhették, milyen fonál készült szarvasinakból. A legnagyobb izgalmat mégis a tűz gyújtásának módja okozta. Mitután az előadó megmutatta a helyes csiholási technikát, amivel sikerült nagy csodálatot kiváltva füstöt előidézni, az osztály egyharmada 20 percen keresztül próbálkozott a mutatványt megismétlésével. ????

   A foglalkozás második részében az írásé lett a főszerep. Mindenki kapott egy puha agyaggalacsint, amelyből tenyérbe jól illeszkedő táblácskát formált. A kézhez kapott nádpálcával Hammurabi babiloni király törvénykönyvének egyik legismertebb paragrafusát (“Ha valaki  másnak a szemét kiszúrja, annak a szemét szúrják ki.”) kellett felróni a táblácskára, természetesen ékírással. A kezdeti nehézségek után a legtöbben szépen belejöttek, és néhányan teljesen belemerültek a mezopotámiai betűk készítésébe.  

A foglalkozás elérte célját: játékos formában, interaktív módon mélyítette el a gyerekek eddigi ismereteit az őskor és az ókor emberének életéről. 

Borka László, tanár

A rovat cikkei

Back to top button