2023-2024

Nem szabad félni

2023. november 24-én, pénteken ismét útra keltünk az alapiskola felső tagozatosaival, hogy a Pesti Magyar Színház nagy sikerű musicaljét, a Valahol Európában címűt megtekintsük. Nem első alkalommal jártunk ebben a színházban, viszont minden előadás egyedi és megismételhetetlen.

Lelkes csapat gyűlt össze, vannak köztük rendszeres színházba járók, akik a tavalyi évhez hasonlóan kihasználnak minden lehetőséget, hogy eljussanak egy-egy színházi előadásra. Persze maga az út a színházig is vonzó számukra, több órát a buszban tölteni, ill. beleszippantani a magyar főváros hangulatába. A Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzett film alapján készült musical az 1995-ös ősbemutatója óta töretlen sikernek örvend. Ha a történetét nem is ismerte mindenki, a dalok közül néhány bizonyára ismerősnek tűnt tanulóinknak. A háború, a nélkülözés, a kiszolgáltatottság, a megfélemlítés, a bizonytalanság, az erőszak, a fenyegetettség ugyan közvetlenül ismeretlenek diákjaink számára, de tisztában vannak azzal, hogy ma sincs béke a világon, hogy ma is sok-sok gyerek és felnőtt él meg a musicalbeli történethez hasonlót. Ilyenkor hálát adhatunk a sorsnak, hogy nekünk van mit ennünk, szerető családban élhetünk, számíthatunk a környezetünkre, ha bajba jutunk.

Mi hisszük, hogy ezzel a színházi élménnyel is hozzájárultunk tanítványaink érzelmi intelligenciájának fejlődéséhez, a színházlátogatóvá váláshoz, erősítettük bennük a szolidaritást, az elfogadást. A félelem megbénít, de ha hiszünk magunkban, másokban, akkor csökkenthető, sőt eliminálható.

Iró Erzsébet, igazgatóhelyettes    

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button