2015-2016

Médiasztár 2016, avagy ki és mi a Médiasztár?

Feltételezem, sokan nem is sejtik, mit rejt a Médiasztár fogalma. Bevallom őszintén, én sem tudtam egészen idáig. Nos, a Médiasztár nemcsak egy fogalom, hanem egyben egy személy is, kinek a kilétét majd csak a cikk végén fedem fel.
Médiasztár mint verseny: a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola a 2015/2016-os tanévben is meghirdette e vetélkedőt, immár 7. alkalommal. Az „Év diákújságírója“ címre pályáznak a diákok három kategóriában (ill. kiválasztják az „Év diákújságját” is). De hogy lehet elnyerni ezt a címet? Nem olyan egyszerű, hiszen előbb túl kell jutni az előválogató próbáin.
Négy feladat megírása várt a pályázókra különböző publicisztikai műfajokban: A fiatalokat csak a felszín érdekli! A fiatalokat csak a felszín érdekli? (cikk), De hol a hiba? (glossza), Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne (tárca), Slam poetry – bűn vagy megváltás? (vitacikk). A pozsonyi Duna utcai gimnáziumból Iró Erzsébet és Kulcsár Mónika tanárnők buzdítására több diák bekapcsolódott a versenybe. Miután becsületesen megírtuk és elküldtük az írásokat, már csak várni kellett az eredményre. Aztán egyik nap, mikor épp Szencről utaztam Hévízre, hívott fel a tanárnőm, Kulcsár Mónika a hírrel: bejutottam a legjobb 10 diák közé, akik részt vehetnek a gútai döntőn! Nagyon megörültem a hírnek, hatalmas siker volt számomra már az, hogy ezt elértem!
Teltek a hetek, s elérkezett a várva várt időpont, április 12-e, mikor is elindultunk a „pozsonyi küldöttséggel” Gútára (rajtam kívül iskolánkból részt vett még a döntőn Fülöp Orsolya, Kováts Virág Borbála, Koller Regina és Zakál Réka). Egy rövid, ám annál érdekesebb megnyitó után szétváltunk kategóriák szerint három tanterembe.
Kicsit ironikus volt, hogy a mi kategóriánkban 8 lány versenyzett (2 sajnos nem tudott eljönni) egy háromtagú férfi zsűri előtt. Miután megismertettek minket a verseny lefolyásával, szabályaival, kiosztották az első feladatot: Írj 20 perc alatt egy cikket a következő témára: Túlélési stratégia diákoknak – oktatási rendszer, érettségi, én így szeretlek! Elolvastam a címet, és az első gondolatom az volt, hogy most miről is írjak: az oktatási rendszerről, az érettségiről vagy egy stratégiát találjak ki? Tanácstalan voltam. Az idő gyorsan telt, s nem habozhattam. A túlélési stratégiát választottam, ám amikor hallottam társaim munkáit, ledöbbentem: teljesen másképp értettem a témát… Reméltem, hogy a következő feladat jobb lesz.
Alig tértem észhez, máris új feladat hevert előttem: Ecsettől a szelfiig – a művészetek szabadsága. Úgy éreztem, hogy ez az írás jól sikerült! A második feladat utáni szünetben odajött hozzám Bárány János, a Szabad Újság szerkesztője, a zsűri tagja, és közölte, hogy az előbbi jegyzetemet megjelenteti a hetilapban. Nem hittem a fülemnek!
A harmadik, egyben utolsó feladat egy vers megírása volt a költészet napja alkalmából egy kedves témára: A boldog élet receptje. Műfaj-meghatározás nem volt, így hát alkothattam a mostanában méltán népszerű slam poetryben. 25 perc alatt verset – esetemben slamet – írni nem éppen a legegyszerűbb, főleg ha minőségi művet akarsz kiadni a kezedből. Próbálják csak ki nyugodtan! Ugye, hogy nem könnyű? Újra felolvastuk társainknak és a zsűrinek alkotásunkat. Elcsodálkoztam azon, hogy miért félnek annyira az irodalmárok az utánpótlástól: abban a teremben 25 perc alatt megítélésem szerint remek művek születtek!
Véget ért a verseny. Innentől már nem rajtunk múlt. Elmentünk ebédelni, ám fura meglepetés jött közbe: Bárány János ismételten odajött hozzám, és visszaadta a slamem, mivel lefénymásolták. Tudniillik, le kellett adni a kézzel írt változatot, s én féltem, nem kapom vissza, ezért kétségbeesetten kértem a zsűrit, hadd fotózhassam le telefonnal, hogy majd átírhassam. Milyen kedvesek, hogy lefénymásolták nekem! Ennek csak egy bibije volt: hátsó szándékkal tették! 
Elérkezett az eredményhirdetés ideje. Újabb kulturális műsor – ezúton is szeretnék gratulálni a szervezőknek és az előadóknak a fantasztikus előadáshoz –, felszólalások, értékelések, s lassacskán eljutottunk az általunk leginkább várt részhez… A első kategóriában Lénárt Dóri lett a Médiasztár Felsőszeliből – megjegyzem, mamám alsószeli, így hát még jobban örültem sikerének… – ; Vincze Melinda Párkányból a második kategória győztese lett – nekem egy Párkány melletti falu a második otthonom, ezért büszke voltam, hogy pont ő lett a nyertes –; és következett a harmadik kategória. A zsűri egy gyors bevezetővel kezdett, megemlítették, hogy olyannyira jó volt az egyik vers, hogy lefénymásolták és zsebre tették. Belegondoltam: a slamemet visszaadták fénymásoltan… Lehetséges lenne, hogy az én versem lapul most zsebükben?? Eközben hívták már a versenyzőket a színpadra, ahol emléklapot és könyvjutalmat kaptak. Vártam, hogy az én nevem is elhangozzék, de semmi. Nem, az lehetetlen! Hirtelen meghallottam a nevem: „Az idei Médiasztár a harmadik kategóriában nem más, mint Ziff Stella.” Kis híján kipotyogtak a könnyeim – persze nem hagyhattam, hogy lássák, meg hát amúgy is, drága a smink –, s kimentem a színpadra, hogy átvegyem a díjat.
Felfedtem tehát az idei Médiasztár kilétét! Így lehet, hogy ez a fogalom egyszerre egy személy s egy verseny megnevezése is. Mit jelent ezt a címet viselni? Sok dolgon nem változtat, csupán egy lényegesen: hitet, reményt és egy csepp önbizalmat ad. Hitet, hogy higgyünk abban, amit csinálunk, s ezáltal szívvel-lélekkel írjunk. Reményt, mert reménykedni kell abban, hogy nem vesznek el a jó írók, az igaz szavak s a tisztességes média. Önbizalmat ahhoz, hogy merd vállalni önmagad, gondolataid, nézeteid, s ne féld megosztani őket a világgal, az emberekkel! Egy löketet ad ahhoz, hogy elindulj az újságírás, az írás kacskaringós, ám szilárd, biztonságot nyújtó útján.
Ajánlom-e kortársaimnak a Médiasztárt? Minden kifogás nélkül igen. Még ha úgy is érzik, nem méltók rá, vagy talán azt hiszik, nem írnak túl jól, érdemes megpróbálni. Ha a kutatók, a tudósok nem próbálkoznának az újjal, sosem tudnák meg, hasznos vagy ártalmas, jó vagy rossz… Így hát ki tudja, lehet, hogy éppen Te, kedves olvasó leszel az új Médiasztár!

Ziff Stella

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button