2022-2023

Maria Stuarda – az Operában voltunk

Április 25-én gimnáziumunk IV. évfolyama részt vett egy opera-előadáson az Szlovák Nemzeti Színház új épületében. A valós történelmi eseményen alapuló darab Stuart Mária skót királynő életének utolsó napjait dolgozza fel, valamint nyomon követhetjük I. Erzsébet királynő döntéshozatalának folyamatát is, amellyel végleg megpecsételte unokanővére sorsát. 

Bár kevés fiatal mondhatja el, hogy az opera a kedvenc műfaja, véleményem szerint ez az előadás kellemes meglepetés volt mindannyiunk számára. A mű hatékonyan és érthetően dolgozza fel ezt a drámai eseményt, miközben egyidejűleg érdekfeszítő és szórakoztató is. A kivetített dalszövegek és a Donizetti csodálatos zenéjébe komponált történet lehetővé tette azt is, hogy mindenki megismerje ezt az eseményt, sőt többünk érdeklődését is felkeltette az adott történelmi korszak megismerésére. 

Az operaénekesek teljesítménye tökéletes volt, színészetben is egyaránt hatalmas tehetségről tettek tanúbizonyságot. Rendkívül érdekes eleme volt az előadásnak a díszlet is, amely egyszerű, de mégis kreatív módon tette még élvezhetőbbé az előadást. Végül, de nem utolsósorban mindenki tetszését elnyerték a gyönyörű kosztümök, amelyek történelmileg is pontosan közvetítették az akkori divatot. 

Ez az előadás tökéletes módja volt annak, hogy a kellemes időtöltést összekapcsoljuk a hasznossal – élményt nyújtott zeneművészetből, irodalomból és történelemből egyaránt. 

György Réka, IV.A

A rovat cikkei

Back to top button