2023-2024

Kulturális csereprogram,

avagy egy hét kaland és különleges élmények

Ahogy beköszöntött 2023 decemberének ünnepi hangulata, egy különleges esemény is kezdetét vette a gimnáziumunkban, hiszen a valenciai testvériskolánkból érkeztek hozzánk diákok, hogy részt vegyenek az éves csereprogramunkon. Ez a hagyományos esemény nemcsak a tanulást és a kultúrák közötti megértést erősíti, hanem emlékezetes élményekkel is gazdagítja résztvevőit. Hét izgalmas napra számíthattunk, tele különleges programokkal és sok-sok új barátsággal.

Vasárnap este hosszas várakozás után végre megérkeztek spanyol „testvéreink” két tanáruk kíséretében. Ahogy átöleltük egymást, tudtuk, hogy egy felejthetetlen élményekkel teli fantasztikus hétre számíthatunk.

Az első nap az ismerkedés jegyében telt. Nagy örömmel fogadtuk a spanyol diákokat és tanáraikat iskolánkban, ahol bemutattuk, hogyan tanulunk mi, sőt, még néhány tanítási órára is meghívtuk őket.  Délután együtt nekivágtunk Pozsony felfedezésének. Először a város nevezetességeit jártuk be, majd a karácsonyi vásár hangulatos forgatagában kóstoltuk meg a helyi különlegességeket. A pozsonyi kiflik íze és a forralt bor melegítette szívünket a hidegben.

A következő napokban két külföldi úticélunk is volt: Bécs és Budapest. Kevés olyan hely van a világon, ahol ilyen közel található három csodaszép főváros. Megtekintettük Bécs lenyűgöző történelmi kincseit, a Szépművészeti Múzeumban pedig a festészet mestereinek alkotásai előtt sétálva megállapítottuk, hogy a művészet valóban határokon átívelő, közös nyelv. Itt sem maradhatott el a karácsonyi vásár, ahol a fények és a hangulat varázsa mosolyt csalt minden résztvevő arcára. Budapest pompás városa is különleges élményeket tartogatott. Míg a mi diákjaink a művészet világába merültek el a Szépművészeti Múzeumban szervezett Renoirkiállításon, spanyol barátaink felfedezték a város világhírű nevezetességeit. Vajon mivel is érhetett véget az aznapi kirándulásunk? Természetesen a karácsonyi vásárral, hiszen így már három ország vásárát élvezhettük, vehettük szemügyre. Nehéz volt megállapítani, melyik tetszett a legjobban, így abban maradtunk, hogy mindhárom városban van valami különlegesen varázslatos, ami arra készteti a látogatót, hogy még visszatérjen oda a jövőben.

A hét fennmaradó részében a diákok kincsvadászaton vettek részt, szabadulószobákból próbáltak megszökni kisebb-nagyobb sikerrel, valamint vlogokat készítettek, amelyekben bemutatták, mit is csináltak az itt töltött idő alatt.

Végül eljött a búcsú pillanata, amikor vegyes érzések kavarogtak mindannyiunkban: szomorúság, mert útjukra bocsátottuk barátainkat, de izgalom is, hiszen áprilisban újra találkozunk Valenciában. Addig is ez a kalandos, kulturális hét emlékezetünkben marad, mint egy varázslatos utazás, mely összekapcsolta a két ország ifjúságát és kultúráját. Hasta la vista!

Kiss Helga, angol-spanyol szakos tanár

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button