2023-2024

Kezünkben a jövőnk! – avagy environmentális napok a Duna utcán

Az idén immár XIX. alkalommal rendeztük meg a Duna utcai Environmentális- és Egészségvédelmi Napokat, mégpedig április 15-17-én. A három nap alatt rengeteg új ismeretet sajátíthattunk el, hallhattunk olyan környezettudatos megoldásokról, amelyekről korábban soha, emellett ételeket kóstoltunk és kirándultunk is egyet. Nézzük meg bővebben, mivel is telt ez a pár nap!

Hétfő reggel először a fotópályázatra beküldött alkotásokat csodálhattuk meg, majd a hivatalos megnyitó után lezajlott az eredményhirdetés. A jók között a legjobbak a következő diákok:

  1. helyezett: Csörgő Emese Alíz (G III.A)
  2. helyezett: Can Leyla (AI 5.A)
  3. helyezett: Vanda Maxim (AI 9.A)
  4. helyezett: Popálená Izabella (G II.B)
  5. helyezett: Popély András (G II.A)

A diákelőadások közül a legelső a fosszilis tüzelőanyagokról szólt, megtudtuk többek között azt is, hogy a világon évente elégetett szén mennyisége átlagosan több mint 1 tonnára jön ki személyenként. Ezután első szakelőadónk, Dr. Matušik Ildikó, a nagyszombati egyetem oktatója vezetett be minket azon növények világába, amelyek képesek a káros fémeket kivonni a környezetből. A nagyszünetben megejtettük az egészséges ételek kóstolóját a tanáriban, majd újult erővel folytattuk az előadásokat. Bemutatkozott nekünk három felső tagozatos diáklány a Szenczi Molnár Albert Alapiskolából, akik a gluténérzékenységről, az álcázó rovarokról és a rizslisztből való sütés-főzés tényeiről és tévhiteiről is beszéltek nekünk. Saját diákjaink előadásaiból pedig megtudhattuk, mik a pszichés betegségek tünetei, mit jelent a természeti rehabilitáció, mire jók az egyes vitaminok, és milyen negatívumai vannak az elektromos autóknak. Hétfői utolsó programunk egy tematikus kahoot-kvíz volt, amely során osztályonként két diák kereste a választ olyan kérdésekre, hogy melyik szervünk áll legnagyobb százalékban vízből, mi is az a biodiverzitás, vagy éppen melyik része ehető a csicsókának. A dobogón végzett osztályok: 1. hely – I.A, 2. hely – IV.B, 3. hely – II.B.

A következő napon, kedden, három szakelőadó is tiszteletét tette nálunk: a Magyar Tudományos Akadémiáról Dr. Kovács József a Hidrogeológia, termálvíz, gyógyvíz c. előadásával, a győri Széchenyi Egyetem Mosonmagyaróvári Karáról Dr. Pinke Gyula a Gyógynövények ismerete c. előadásával és Dr. Ghidán Ágoston a Semmelweis Egyetemről pedig A bennünk élő világ, avagy az ember és a mikrobák kapcsolata c. prezentációjával tanított nekünk sok-sok új dolgot. Az ételkóstoló e napon sem maradt el, mivel a nagyszünetben az osztályok által készített zöldség-gyümölcs kreációkat tekinthettük és kóstolhattunk meg, amelyeknek szinte minden esetben megjelenő elemei voltak a banánból készített delfinek és egyéb állatok. A gimnazistáink sem maradtak el az egyetemi oktatóktól a további kiselődásokban feldolgozott témák színvonalát illetően, hallhattunk ugyanis állatkísérletekről a kozmetikában, a trauma vagy épp a tudatmódosító szerek jellemzőiről, de sokat tanultunk arról is, mi történik Pozsony szemetével, mi az a chemcycling, vagy milyen hatással volt a koronavírus-járvány a vad- és mezőgazdaságra. 

A sok tartalmas előadás után a harmadik napra már csak a jól megérdemelt tanulmányi kirándulás maradt, mégpedig a jászlói (Jaslovské Bohunice) atomerőműbe. Egy előadáson hallhattunk az atomenergia előállításáról, az építmény részeiről és működéséről, valamint olyan témák is szóba kerültek, mint pl. a maghasadás. Ezután csináltunk pár kísérletet, pl. a mágnesességgel összefüggésben , de azt is megnéztük, mi történik a hajunkkal, ha elektromosság éri, vagy hogyan világít a neoncső, ha plazmagömb fölé tartjuk. Kirándulásunk vége felé még idegenvezetőnkkel körbebuszoztuk az erőmű területét, és megnéztük az egyes épületrészeket.

Az environmentális napok egyik nagy tanulsága, amit Marták tanár úr többször is kihangsúlyozott, hogy a környezetszennyezés nem ismer határokat, az egész bolygónkra hatással van, és majd az unokáink látják kárát, ha most nem teszünk meg mindent a helyzet javítása érdekében. Mindannyian tartalmas három napot tudhatunk magunk mögött, tele élményekkel, tapasztalatokkal és sok-sok megszerzett tudással, amit remélhetőleg a jövőben kihasználhatunk arra, hogy szebbé és élhetőbbé tegyük egyetlen bolygónkat.

Porubsky Andrea, II.A

 

A rovat cikkei

Back to top button