2022-2023

Két dobogós helyezés a Hevesy György Kémiaverseny felvidéki döntőjén

A kémiaverseny felvidéki döntőjét április 19-én a Selye János Egyetemen rendezték meg Komáromban, így a szokásosnál korábban kellett kelnünk. Már 7 órakor indultunk az iskolából, ketten – Nemes Máté és jómagam – versenyzőként, Galo László tanár úr pedig felkészítő pedagógusként.

Az egyetem rektora nyitotta meg a versenyt, mindenkit üdvözölt, és már kezdődhetett is a megmérettetés. A mi kategóriánk versenyzőinek először az elméleti anyag tudásáról kellett számot adniuk, kaptunk egy feladatlapot, amelyet 90 perc alatt kellett kidolgoznunk. Eközben a másik kategória a gyakorlati résszel kezdte a versenyt a biológia laborban. Utána volt egy kis szünet, amikor megpihentünk, és megbeszéltük kísérő tanárainkkal az élményeinket, érzéseinket a megoldott feladatokkal kapcsolatban. A két csoport ezután cserélt, mi mentünk kísérletezni, míg ők számoltak. A gyakorlati rész nem volt annyira megterhelő, ezért mindenki gyorsan elvégezte, majd betöltötte a válaszokat a feladatlapba. Újra következett egy szünet, megvártuk, hogy a másik kategóriában befejezzék az elméleti feladatlapok megoldását, majd elmentünk ebédelni. Ezután következett a nagy pillanat: eljött az eredményhirdetés ideje. Először a felkészítő tanároknak köszönték meg a munkájukat emlékkönyvvel, utána pedig a verseny kiértékelése következett. Először a 8., majd a 7. osztályosokat hívták ki. Mikor Mátéval a nevünket hallottuk, nagyon megörültünk, hiszen először vettünk részt kémiaversenyen, és máris sikerült elhoznunk az 1. és 2. helyezést!

A felvidéki döntőből csak a kategóriák győztesei jutottak tovább az egri háromnapos döntőbe, ahol a Kárpát-medence legjobbjai csapnak össze – ott is megpróbálok majd a lehető legjobban teljesíteni, és méltó módon képviselni iskolámat és a Felvidéket!

Baráth Bence, 8.A

A rovat cikkei

Back to top button