2023-2024

Jövendő elsőseit fogadta a Duna utcai gimi

Vajon hogyan lehet szűk pár órában bemutatni egy gimnázium pezsgő életét, mozgalmas mindennapjait, remek eredményeit, dinamikus fejlődését azoknak a kilencedikeseknek, akik életük egyik legfontosabb döntése, a továbbtanulás előtt állnak, akikre e célból minden irányból zúdulnak az információk, akik több középiskola nyílt napjára ellátogattak már…; egyszóval akiket meg akarunk győzni arról, hogy a komfortzónájukból kissé kilépve, az eddig ismert, megszokott közeget a főváros nyüzsgésére cserélve a felnőtté válás éveit jelentő középiskolás időszakot a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban töltsék! Erre vállalkozott iskolánk tanári kara és Diákönkormányzatunk ügyes, kreatív, motivált csapata február 9-én, a „Ducca” nyílt napján.

„Üdv a Duccán!”

Még csak az első program helyszínéül szolgáló tornateremet rendezgettük reggel, amikor megérkeztek szüleikkel az első diákok, és a kezdésre megjelölt 9 óráig a regisztráció tanúsága szerint több mint 140 érdeklődő adta egymásnak a súlyos, 150 éves bejárati faajtónk kilincsét. Lenyűgözve és megtisztelve figyeltük a növekvő tömeget, amely lassan már alig fért el tornatermünkben. A tanulóknak egy pici ajándékkal kedveskedtünk, illetve mindenki kézhez kapott egy nyomtatott füzetkét, az iskoláról szinte minden fontos információt tartalmazó Duna utcai Kisokost. 

Amit mindenképpen tudnotok kell rólunk

A „duccás” nyílt napok kicsit más koreográfiával zajlanak, mint a hagyományos iskolabemutatások: mi a nagyon sikeres online nyílt napjainkból emeltünk át bevált programelemeket a jelenléti rendezvénybe, mindenről szigorúan kikérve a szervezésben és a lebonyolításban domináns szerepet játszó Diákönkormányzat tagjainak véleményét. Nálunk nincs óralátogatás, mivel szerintünk a „minél több órára szeretnék bekukkantani” jövés-menésnek csak káosz a vége. Nálunk a diákok a szüleikkel együtt az igazgatónő, Morvay Katalin üdvözlő szavai után először egy alapos iskolaismertetést követhettek nyomon Kulcsár Mónika igazgatóhelyettes előadásában, amelyben elhangzottak azok a tények, amelyek a Duna utca küldetésnyilatkozatában szereplő mondatot („modern, kreatív és minőségi iskola, amely a sikeres életpályára készíti fel diákjait”) fejtették ki. Szó volt többek között azokról a programokról, rendezvényekről, indoklásról, ami kapcsán intézményünk 3 éve birtokolja a Akkreditált kiváló Tehetségpont megtisztelő címet, illetve azokról a számokról, amelyek az érettségi eredmények és a továbbtanulási statisztika kapcsán bizonyítják a nálunk folyó oktatás színvonalasságát.

A “DUCCA” diákszemmel / Kérdezzenek – felelünk!

Ezt követően az érdeklődők csapata kétfelé szakadt: a több mint 90 diákot az étterembe invitálta a DÖK, ahol egyrészt megkóstolhatták a diákságot ízletes ebédekkel kényeztető konyhánkban sütött finom pogácsát, majd elbeszélgethettek – tanári felügyelet nélkül! – tanulóinkkal arról, hogy érzik magukat nálunk, milyen a diákélet, mekkora beleszólást kapnak az iskolai mindennapokba. A szülőket eközben Morvay Katalin igazgatónő és Kulcsár Mónika igazgatóhelyettes várta a tanáriban szintén kis frissítővel és válaszokkal a felmerülő kérdésekre. Őszinték voltak a szülők, őszintén válaszolt az iskolavezetés: a nagyváros veszélyeitől kezdve a kollégiumi élet buktatóin keresztül az utazás fáradalmasságáig és a gimnáziumi élet, tanulás ritmusáig szóba került sok minden… Úgy éreztük, a válaszaink kielégítőek és meggyőzőek voltak az esetleges aggodalmakat is illetően..

Találkozz jövendő tanáraiddal! 

         A szülőkkel való beszélgetés kis híján délig elhúzódott, a diákok közben már négy húszperces prezentáció és beszélgetés keretében találkoztak az egyes tantárgycsoportokat oktató tanárokkal, akik igyekeztek ugyan teljes körű képet adni mindenről, aminek gimnazistáink részesei lehetnek a négy év alatt, de már az előadások tervezésekor tudatosítottuk, hogy ez lehetetlenség a programok sokasága miatt. Fontosnak tartottuk, hogy egyik büszkeségünk, a magyar gimnáziumok közül egyedül nálunk működő diákvállalkozás, a DunaStar külön bemutatkozzon, de például az iskola gazdag sportéletének vagy a fantasztikus DofE projektnek az  ismertetésére időhiány miatt nem került sor.

         Mint ahogy egy rövid élménybeszámolóba sem tudunk belezsúfolni mindent, ami  ezen a péntek délelőttön történt nálunk, és most nemcsak a programokra gondolunk, hanem az érdeklődő, csillogó, elégedett tekintetekre, a remek hangulatra, a szervezők – tanárok és diákok lelkesedésére. Szeptemberben 60 elsőst várunk a Duna utcán: az, hogy a gimnáziumokba felvehető diáklétszámok csökkentése ellenére fenntartónk, Pozsony megye az utóbbi években rendre megemelte a hozzánk felvehető diákok számát, a nálunk folyó oktató-nevelő tevékenység sikerességét, minőségét bizonyítja. Reméljük, hogy ahogy írásunk címében utaltunk rá, február 9-én valóban jövendő elsőseinket láttuk vendégül, mert sikerült a jelenlévőket meggyőznünk arról, hogy Pozsony, a Duna utca a legjobb választás számukra a sikeres jövő érdekében.

Kulcsár Mónika, a gimnázium igazgatóhelyettese

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button