2020-2021

Iskolai mediátorok az online bántalmazás ellen a Duna utcán

A FutuReg PT mediátorai idén is meglátogatták a Duna utcai iskola diákjait. Két, intenzív munkával teli napot töltöttek az intézményben, június 23-án a Tolerancia projekt keretében, 24-én pedig a Szlovákia Gyermekeiért Alapítvány KIDSAFEDU.ONLINE projektje jóvoltából mediációs technikákat tanítottak az alapiskolás diákoknak.

 Ha vizualizálni kellene a jövő iskoláit a konfliktusmegoldás szemszögéből, először hinni kell abban, hogy a konfliktusok az életünk változásainak természetes mozgatórugói, és nem sorolhatjuk őket az egyértelműen rossz és romboló hatású tényezők közé. Biztosnak kell lennünk abban, hogy az ember képes a fejlődésre, és ahol akarat, tapasztalat, tudás és kitartás van, a félreértésekből, nézetkülönbségekből megoldások születhetnek. De a legfontosabb, hogy az iskolai (a szakemberek, pedagógusok által vezetett) és évfolyamtársi mediáció egy olyan komplex eszköz, amelynek iskolai közegbe történő beillesztése gyorsan és praktikusan kivitelezhető az osztályfőnöki órák részeként, és hosszútávú, hasznos, biztos eredményt nyújt. Tudni kellene azt is, hogy az asszertív viselkedést, a pozitív fegyelmezés alapjait, az empátia megteremtését és fenntartását közösen kell megtanulni. Időt kell szánni a személyes konzultációkra, szupervíziós csoportokat kell létrehozni, és egyéni elbírás alapján kezelni a konfliktusokat. Az elfogadó, türelmet, bizalmat megtartó közösség csak ilyen úton, ezekkel az eszközökkel fejlődhet. A jövőben az olyan eseteknél, ahol eddig a viták uralták és mérgezték az emberi kapcsolatokat, megoldásra fókuszálva, ventillációt biztosító beszélgetésekkel és a közös célok feltérképezésével javíthatóvá válnak a kilátástalannak tűnő helyzetek is. A következő évek meghozhatják azt a változást, amelyhez diákok, pedagógusok, szülők és intézményvezetők összefogása és közös szándéka szükséges.

A projekt célja, hogy szakmai támogatást nyújtson az oktatási intézményeknek az informatikai biztonság területén, az online jogoktatás és a biztonságos online oktatási eszközök útvesztőjében. Ha a gyermekek számára legfontosabb felnőttek és a figyelemfelkeltő kampányok nem reagálnak elég gyorsan és világosan a gyermekek állandó online jelenlétének legsürgetőbb problémáira, a helyzet kiéleződhet, és egyes esetekben akár bántalmazásba is torkollhat. Az EU Safer Internet platform szerint minden harmadik gyermek már tapasztalt valamilyen számítógépes zaklatást. Az intézményi együttműködés fő eredményei: 1) e-book a digitális gyermekkorról; 2) a tudásplatform digitalizálása; 3) műhelyek.

Biztonságban a közösségben, biztonságban otthon a Gyermekek Biztonságban Alapítvány támogatási alapjának programja. Alapítója és támogatója 2015 óta a KOOPERATIVA biztosítótársaság. A program oktatási és támogatási részből áll, és célja a gyermekek és a fiatalok számára biztonságos környezet kialakítását célzó projektek megtartása és támogatása. A támogatási kérelmezőknek ajánlott részt venniük a Gyermekek Biztonságban Alapítvány oktatási műhelyeiben. Köszönjük a Szlovákia Gyermekeiért Alapítvány támogatását!

Bott Domonkos Lívia, a FutuReg PT előadója, mediátora

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button