2022-2023

Irány a színház!

    Első alkalommal vágott neki egy busznyi felső tagozatos Duna utcás tanuló a közel egynapos budapesti útnak 2022. október 14-én a 3. tanítási óra végén, hogy egyrészt utazzon, de főleg, hogy színházi élményben részesüljön.

Kalandosra sikeredett az út odafelé, hiszen már Pozsonyban tudtuk – ezzel fogadott bennünket az autóbusz vezetője -, hogy akár egyórás dugóra is lehet számítani az autópályán Bicske közelében. A terv így  már az út elején megszületett: elkerüljük a bedugult sztrádaszakaszt. Addig viszont pihenő, megállás szóba sem jöhetett, hiszen nem lehetett biztosra venni, hogy az ötlet meg is valósítható, és pontosan megérkezünk a Pesti Magyar Színházba, az Oliver! c. zenés előadásra. Taps fogadta a bejelentést a buszban a dugót magunk mögött hagyva: Pest előtt még megállunk egy töltőállomáson kinyújtani tagjainkat, egy kicsit felfrissülni. 

15.00 órakor helyünket elfoglalva, érzékszerveinket az előadásra felkészítve vártuk az első taktus felhangzását, a függöny felgördülését. Az első pillanattól kezdve mindenki élvezte a remek előadást. Együtt szurkoltunk Twist Olivérnek, hogy élete jobbra forduljon, a bűnözők, zsebtolvajok világából kikerüljön, megtalálja őt családja. Ehhez elsősorban Nancy, a melegszívű lány segítette őt hozzá, aki életével fizetett, viszont Olivért magához ölelhette nagyapja. Néhányan teljes happy endre számítottak, ám a csalódásnak halvány jele sem mutatkozott senkin, sőt! A remek angol író, Dickens regénye alapján készült, Lionel Bart jegyezte szövegkönyv és zene Szente Vajk rendezésében nyert végső formát, és mi az előadás összes szereplőjének színpadi létét, megnyilvánulását szájtátva figyeltük. 

A fergeteges előadás hatása alól felső tagozatosaink valószínűleg még sokáig nem tudnak, sőt nem is akarnak majd szabadulni. A színházi élmény, na meg a gyorséttermi vacsora teljesen beszippantotta őket. Lesz folytatás?     

Iró Ezsébet, tanár

A rovat cikkei

Back to top button