Felhívások

Felhívás-XIX. Cogito esszéíró pályázat

Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TV
és a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium
meghirdeti a 2023/24-es tanévben a

XIX. Cogito esszéíró pályázatot  

14-16 éves tanulók számára  azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. A pozsonyi MTAG-ban a 2023/24-es tanév a motiváció éve. A pályázati kiírásban is több téma érinti az ösztönzéssel kapcsolatos kérdéseket, felvetéseket.

 
A pályázat formája: írásos dolgozat, azaz esszé. A pályázat témái:

1.Milyen kibertér/metaverzum vár ránk?

(Szinte követhetetlen – főleg a mai felnőttek, az idősebb generáció számára – az informatikában, a technikai eszközök terén történt fejlődés, változás. Többségünk már hozzászokott a nethez, az okostelefonhoz, a közösségimédia-platformokhoz, de mi a következő állomás? A valóságos élet mellett egy kibertér is vár ránk? Ez a helyes irány?)  

2.Higgyünk magunkban!

(Több nemzetközi felmérés is megerősíti, hogy a kelet-közép-európai tanulók, fiatalok önbizalma, önmagukban való hite alacsony. Pedig a tudásuk, felkészültségük eléri a nyugati kortársaik szintjét, csak nem bíznak önmagukban. Szerinted is kishitűek a mai szlovákiai magyar fiatalok? Nem mernek nagyot álmodni? Hogyan, mivel lehetne (meg)erősíteni önbizalmukat?)

3.Kapaszkodók

(Kiben, miben higgyünk? Kellenek-e példaképek? Ha elbukunk, kiben bízhatunk, ki emel fel? Mik a biztos pontok az életünkben? A felnőtté válás útján mi jelenthet számunkra kapaszkodót?)

4.Támadás a kacatok ellen!

(Érdekel, hogyan kíméld a környezeted, tisztában vagy az ökolábnyomoddal? Te mit tartasz kacatnak? Mi mindent teszel meg egy élhetőbb környezetért? Szerinted is az utolsó órában vagyunk, hogy Földünket megmentsük a klímakatasztrófától?)

A szervezők 14-16 éves korú, tehát 9.-es, ill. elsős  és másodikos gimnazista, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok ennek megfelelő évfolyamai tanulóinak írásos pályázatát várják Szlovákia egész területéről, akik a fenti négy téma egyikéről minimum 2 – maximum 3 oldal terjedelmű írást készítenek.

A pályázat egyéni versenyként zajlik, kategóriagyőzteseket és egy fődíjas pályázót választ a zsűri. Az esszét kizárólag  számítógéppel írva fogadjuk el,  egy külön oldalon/lapon kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét és pontos lakcímét hivatalos nyelven is.  A pályázatoknak 2023. október 30-ig kell beérkezniük a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gimnázium címére: ZŠ a Gymnázium s vyuč. jaz. maďarským, Dunajská ulica 13, 814 84 Bratislava, esetleg csatolt file-ként a: verseny@mtag.sk e-mail-címre. A file nevének formája: vezetéknév_keresztnév_a választott téma címe. További információkat az iskola honlapján (www.mtag.sk) találhatnak.

A legjobb munkák készítőit a szervezők meghívják a verseny  2023. november 30-án zajló értékelésére Pozsonyba.  

A rovat cikkei

Back to top button