Felhívások

Felhívás – XIV. Cogito esszéíró pályázat

Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TV
és a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium
meghirdeti a

XIV. Cogito esszéíró pályázatot

hirdet 14-16 éves tanulók számára  azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. A pozsonyi MTAG-ban a 2018/19-es tanév a kritikus gondolkodás éve. Ennek jegyében a pályázati kiírásban szerepelnek az ezekre fókuszáló témák is.

A pályázat formája: írásos dolgozat, azaz esszé.

A pályázat témái:

1. Néha jobban kell a szó, mint az ennivaló
(Tudjuk, hogy szükségünk van nemcsak testi, hanem szellemi táplálékra is. Azonban a szavakkal, gondolatokkal képesek vagyunk bántani, ártani, sőt ölni is. Neked mi a véleményed a szavak erejéről, hatásáról? Te hogyan, mire használod verbális tudásodat, tehetségedet?)

2. Valóban kezünkben a sorsunk?
(Mindenki saját szerencséjének a kovácsa – tartja a mondás. Milyen eszközök, lehetőségek állnak a mai fiatal generáció rendelkezésére? Tudnak-e velük élni?)

3. Jó tett helyébe …
(Biztosan mindig így fejeződik be a mondat: jót várj? Te hogy látod, milyenek az emberek? Milyenek az eddigi élettapasztalataid?)

4. Álmaim városa
(A világ sokszínű, soknyelvű, egy részébe belekóstolhatunk, de teljesen meg nem ismerhetjük. Jártadban-keltedben melyik város nyűgözött le leginkább? A mai fiatalok már születésüktől fogva bátran és szabadon utazhatnak, a világ egy nyitott könyv számukra. Benyomásaidra, élményeidre vagyunk kíváncsiak, mellőzd a bédekkerek – útikönyvek – formai világát!)

5. Egy cserediák naplójából
(Különböző EU-s pályázatoknak, projekteknek köszönhetően egyre több tinédzser korú próbálhatja ki magát, és csöppenhet egy idegen kultúrájú család otthonába, ahol pár napot, hetet vagy évet eltölthet. Neked is volt szerencséd cserediákként belekóstolni egy másik nép szokásaiba, hétköznapjaiba?)

A szervezők 14-16 éves korú, tehát 9.-es, ill. elsős és másodikos gimnazista, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok ennek megfelelő évfolyamai tanulóinak írásos pályázatát várják Szlovákia egész területéről, akik a fenti öt téma egyikéről minimum 2 – maximum 3 oldal terjedelmű írást készítenek. A pályázat egy kategóriában és egyéni versenyként zajlik. Az esszét kizárólag  számítógéppel írva fogadjuk el,  egy külön oldalon/lapon kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét és pontos lakcímét hivatalos nyelven is.

A pályázatoknak 2018. október 29-ig kell beérkezniük a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gimnázium címére: ZŠ a Gymnázium s vyuč. jaz. maďarským, Dunajská ulica 13, 814 84 Bratislava, esetleg csatolt file-ként a: verseny@mtag.sk e-mail címre. További információkat az iskola honlapján (www.mtag.sk) találhatnak.
A legjobb munkák készítőit a szervezők meghívják a verseny  2018. november 30-án zajló értékelésére Pozsonyba.

Back to top button