Felhívások

Felhívás – XIII. esszéíró pályázat

Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TV
és a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium
meghirdeti a

XIII. esszéíró pályázatot

hirdet 14-16 éves tanulók számára  azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. A pozsonyi MTAG-ban a 2017/18-es tanév a mediális nevelés és az önkéntesség éve. Ennek jegyében a pályázati kiírásban szerepelnek az ezekre fókuszáló témák is. Ezáltal is szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy az egyre gyakrabban posztfaktuálisnak nevezett korunkban kritikusan szemléljék a virtuális világban keringő, őket gyakran manipulálni akaró információkat; valamint tudatosítsák az önkéntes munka fontosságát.

A pályázat formája: írásos dolgozat, azaz esszé.

A pályázat témái:

1. Hitről hitre
(500 éve indult a reformáció. Milyen értékei vannak a reformációnak? Mit ad/adhat egy-egy vallási közösséghez való tartozás? Mit jelent a hit az itt élő magyarok számára? Egyáltalán szükségünk van a hitre?)

2. Álmodtam egy világot magamnak
(Ki ne szeretne álmodni, sőt álmodozni! Álmaink, vágyaink egy képzeletbeli világba repítenek akár nap mint nap. Hogy néz ki a te álmaid világa?)

3. Nekem szűk ez a világ
(Egy tizenéves gyakran érzi, hogy gúzsba van kötve, ki szeretne törni, börtönnek érzi a körülötte lévő világot, a szülők, a tanárok egy csomó olyat várnak el tőle, amelynek nem tud és nem is akar megfeleni. Te is közéjük tartozol? )

4. Önként és dalolva
(Ismersz olyan embereket környezetedben, akik szívesen vállalnak önkéntes munkát, szívesen áldoznak szabadidejükből segítve ezzel mások életminőségén? Esetleg te is közéjük tartozol? Mutasd be őket!)

5. Hol terem az igazság?
(Bizonyára te is gyakran mozogsz a virtuális térben, fel- és kihasználod az ott keringő információkat. Mennyire szemléled kritikusan ezeket? Ellenőrzöd-e az információk igazságtartalmát, vagy kritikátlanul elhiszel mindent, amit eléd tárnak? Hallottál-e arról, hogy sokak szerint igazság utáni korban élünk?)

A szervezők 14-16 éves korú, tehát 9.-es, ill. elsős és másodikos gimnazista, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok ennek megfelelő évfolyamai tanulóinak írásos pályázatát várják Szlovákia egész területéről, akik a fenti öt téma egyikéről minimum 2 – maximum 3 oldal terjedelmű írást készítenek. A pályázat egy kategóriában és egyéni versenyként zajlik. Az esszét kizárólag  számítógéppel írva fogadjuk el,  egy külön oldalon/lapon kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét és pontos lakcímét hivatalos nyelven is.

A pályázatoknak 2017. október 28-ig kell beérkezniük a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gimnázium címére: ZŠ a Gymnázium s vyuč. jaz. maďarským, Dunajská ulica 13, 814 84 Bratislava, esetleg csatolt file-ként a: verseny@mtag.sk e-mail címre. További információkat az iskola honlapján (www.mtag.sk) találhatnak.
A legjobb munkák készítőit a szervezők meghívják a verseny  2017. november 24-én   zajló értékelésére Pozsonyba.

Back to top button