Felhívások

Felhívás – XI. esszéíró pályázat

Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TV
és a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium
meghirdeti a

XI. esszéíró pályázatot

13-16 éves tanulók számára  azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét.

A pályázat formája: írásos dolgozat, azaz esszé.

A pályázat témái:

1. Erős várunk a …
(„Erős várunk a nyelv.” szállóige mintájára jelöld meg azokat az értékeket, amelyek a szlovákiai magyarok vagy egyáltalán a magyarok számára megtartó erőként működnek! Miért?)

2. Ilyenek a szlovákiai magyarok

(Laczkfi János után szabadon – aki már két kötetben fogalmazta meg nagyon találóan és szellemesen a magyarokra jellemző gondolkodásmódot, viselkedési formákat – foglald össze, te milyennek látod, találod a szlovákiai magyarokat!)

3. Ha lenne két életem …

(A macskáknak állítólag hét életük van, nekünk, embereknek csak egy. Játssz el azzal a gondolattal, hogy kaptál két életet! Mire használnád fel őket, mit kezdenél velük?)

4. Végy egy ….
(Így kezdődnek az ételreceptek. De mi kell az „életrecepthez“? Mi adja az élet sava-borsát? Mitől vagyunk boldogok? Miért szeretünk élni?)

Az Alapítvány 13-16 éves korú, tehát 8.-os, 9.-es és elsős gimnazista tanulók írásos pályázatát várja Szlovákia egész területéről, akik a fenti öt téma egyikéről minimum 2 – maximum 3 oldal terjedelmű anyagot készítenek. A pályázat egy kategóriában és egyéni versenyként zajlik. Az esszét kizárólag  számítógéppel írva fogadjuk el,  kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét és pontos lakcímét hivatalos nyelven is egy külön oldalon/lapon.

A pályázatoknak 2015. november 4-ig kell beérkezniük a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gimnázium címére: ZŠ a Gymnázium s vyuč. jaz. maďarským, Dunajská ulica 13, 814 84 Bratislava, esetleg csatolt file-ként a: verseny@mtag.sk e-mail címre. További információkat az iskola honlapján (www.mtag.sk) találhatnak.
A legjobb munkák készítőit a szervezők meghívják a verseny  2015. november 27-én   zajló értékelésére Pozsonyba.

Back to top button