2012-2013

Environmentális napok 2013

A három napos programsorozat keretében nemcsak környezetünk védelme, hanem a természet megismerése, annak egyfajta ünnepe is kiemelkedő szerepet kap. Hétfőn (április 22-én) a biológia, kémia és földrajz „szerelmeseinek” igazán nagy lehetőség volt belekóstolni olyan neves kutatók és tanárok munkáiba, akik az SAV (Szlovák Tudományos Akadémia), a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem vagy a budapesti ELTE képviseletében tartottak előadásokat. Dr. Matušová Radoslava a parazita növényekről és azok kutatásáról tartott beszámolót. Dr. Salai Terézia által betekintést nyertünk a növényi szövettenyésztés alapjaiba. Dr. Kovács József geológus prezentációjának címe: Mi történt a szigetközben? Esettanulmány – vízszintek és vízkémiai paraméterek változása, amely rámutatott a mesterséges víztárolók és vízerőművek ártéri erdőkre gyakorolt súlyos hatására. Továbbá ezen a napon hirdették ki a fotó-és plakátpályázat nyerteseit is. Idén a víz melletti növény-és állatvilág legszebb fotóit díjazták. A nyertesek: Lépes Krisztina (II.B) az előkelő első helyezésért járó díjat vehette át, Balogh Karolina (II.A) fényképe a dobogó második helyét foglalta el, és Bitter Balázs (I.B) fotója a harmadik lett. A figyelemfelkeltő, sokszor meghökkentő és rendkívül kreatív plakátok tartalmazták mindazt, amiről április 22. szól. A zsűri Balogh Karolina (II.A) grafitrajzát találta a legművészibbnek, így ő vehette át az első helyért járó díjat. A képzeletbeli ezüstérem Varga Pétert (III.A) illeti. A bronzérmet pedig Borovský Viktória (III.A) kapta.
Kedden a diákok tartottak előadásokat különböző témákban. A prezentációk közé tartozott többek között a szemét és újrahasznosítás, megújuló energiaforrások, civilizációs betegségek, hormonok, genetika, de olyan érdekességek is megjelentek, mint például a sugárszennyezés vagy ételek, amelyeket egészségesnek hiszünk, de mégsem azok. Továbbá beszámolókat hallhattunk térségünk nemzeti parkjairól is. Ezen a napon került megrendezésre az öko-divatbemutató. A csapatok már hetekkel ezelőtt megkezdték az impozáns ruhadarabok elkészítését. A divattervezőknek nem kis feladattal kellett szembenézniük, hisz az idei szabály értelmében kizárólag újságpapírból készült ruhakölteményekkel lehetett versenyezni. A versenyzőket diákokból és tanárokból álló zsűri értékelte. Gulázsi Melinda (I.B) és csapata lett az első, köszönhetően a részletekig kidolgozott csodálatos gésaruhának. A menyasszonyi ruhába öltözött Karvay Leila (II.B) csapatával együtt léphetett a dobogó második fokára. A harmadik hely pedig Supermannek jár, azaz Sirgely Mátyásnak és a Superman-jelmez tervezőinek. Ezen a napon készítették el a gimnázium osztályai a szebbnél szebb és egészségesebbnél egészségesebb gyümölcstálakat, salátákat és „reformsüteményeket”, melyek esztétikai értékük mellett nagyon finomak is voltak. A fogásokat a tanáriban lehetett megcsodálni, megkóstolni.
Szerdán az előző két nap sikeres részvevői egy tanulmányi kirándulás keretén belül betekintést nyertek a tanyasi élet világába Vajkán. Megismerkedtünk a lovak, kecskék és más házi állatok tenyésztésének csínjával-bínjával. Egy frissítő tea után lovaskocsival vágtattunk át a földeken, majd egy vezető segítségével megtanultuk az ártéri erdők legjellemzőbb növényeinek a listáját. Az erdőben tett séta után kompra szálltunk, hogy átkeljünk a mesterségesen kialakított, széles Duna-meder másik oldalára. Az ebédet követően pedig jöhetett a kvíz, melyet az egész napos tanulnivalóból állítottak össze. Az első helyet a lányok okos csapata szerezte meg.
Tudjuk, hogy az évnek nemcsak ezen a három napján kell – kellene a természetre figyelni, vele összhangban élni, hanem a környezettudatos életmódnak a mindennapjaink részét kellene képeznie. Ehhez még sok tudás, akarat szükséges részünkről, de jó úton haladunk az eléréséhez.

Németh Marco, III.B

FOTOPÁLYÁZAT EREDMÉNYE

  1. LÉPES KRISZTINA – Pozsony
  2. BALOG KAROLINA- Pozsony
  3. BITTER BALÁZS – Pozsony
  4. DUDÁS ISTVÁN – Pozsony
  5. SZABÓ VERONIKA- Pozsony

PLAKÁTPÁLYÁZAT EREDMÉNYE

  1. BALOG KAROLINA – Pozsony
  2. VARGA PÉTER – Pozsony
  3. BOROVSKY VIKTÓRIA – Pozsony
  4. MOLNÁR GABRIELLA – Nagymegyer
  5. MEŠTER KRISZTIÁN – Pozsony

A rovat cikkei

Back to top button