2017-2018

Édes-keserű tanulság a jövő nemzedéknek

Éretségi vizsgák harmadik napján lehetőségünk volt megnézni az Eastern Sugar című kiállítást a pozsonyi Kunsthalleban. A kiállítás létrehozója Németh Ilona Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész.
Témája a cukor, a cukorgyártás a mai Szlovákia területén különös tekintettel a dunaszerdahelyi cukorgyár történetére. A téma nem öncélú, központi kérdése,miért mondunk le értékeinkről.
Az első terem a cukor múzeuma történelmi tárgyakkal . Ezt egy fényes, látványos, munkapadokkal teli helyiség követi, ahol olyan érzésünk volt, mintha egy gyárban lennénk. Itt kipróbáltuk a cukorsüveg készítését. Mindenki számára nagy élmény volt a saját keze által készített süveg. A következő terembe lépve nagy képeket láttunk a lebontott és leélt szlovákiai cukorgyári épületekről. Szomorú volt látni egy eredeti padló darabját, amelyen keresztül nap mint nap emberek százai siettek munkájukba.
A rendszerváltás után a kommunizmus ideje alatt felépített cukorgyárakhoz a külföldi invesztorok jutottak. 2004 után megváltozott a helyzet, a külföldi tulajdonban lévő szlovák cukorgyártás európai juttatásokat kapott. Később a konzorciumok több tízmillió eurót kaptak kompenzációként a szlovákiai cukorgyártás leállítására. Ez vezetett az újonnan mondernizált cukorgyártás megszüntetéséhez.
A pénzügyi kalkulációk édes-keserű érzelmi, szociális és materiális hagyatékát dolgozta fel Németh Ilona.

Pálinkás Anna
II.A

A rovat cikkei

Back to top button