Interjú 2010-2011

Dr. Braunsteiner Tamás, PhD. – orvos

Ön is 12-13 évig koptatta a Duna utcai alma mater padjait. Bizonyára sok csínytevés is belefér e több mint egy évtizednyi időszakba. Mely(ek)re emlékszik még ma is? Milyen büntetést kapott?

Mint minden diák, mi is sok csínytevésben vettünk részt. Akkoriban még volt az iskolának kertje, a mai Slovnaft területén, ahova busszal jártunk tavasszal és ősszel, a műhelymunka keretén belül. Egyszer találtunk egy döglött békát: elhatároztuk, el kell temetni. Kapott fejfát is. A rím kedvéért ezt írtuk rá: „Itt nyugszik Béka Béla.“ A baj abból lett, hogy egyik tanárunk Dávid Béla volt… A magyarázkodás, érthető módon, nem volt egyszerű.

Nagyon szép hivatást választott: az orvosét. Az egyetemi évekről állítják, hogy a legszebbek. Mely emlékek tartoznak ide?

Az egyetemi évek valóban emlékezetesek. Az első két évfolyamban a teoretikus tárgyakat tanultuk: anatómia, fiziológia. Akkoriban meg voltam győződve, hogy az anatómiával fogok foglalkozni. Később a klinikai tárgyak  mégis érdekesebbnek tűntek. Mivel az előadásaink sebészetből számomra nem voltak kielégítőek, szabadidőmben elkezdtem járni az Egyetemi Kórház sebészeti klinikájára. Ez a későbbiekben meghatározó lett számomra.

Mindkét gyermeke játszik valamilyen hangszeren(eken). Ön is járt zeneiskolába?  Megtanult valamilyen hangszeren játszani, s netán még ma is megvan e képessége?

Én is kezdtem zongorázni, de ez nekem inkább kínszenvedés, semmint élvezet volt. Néhány év után „egyezséget“ kötöttem szüleimmel: zongora helyett angolt fogok tanulni. Mai szemmel nézve is nagyon jó döntésnek tartom.

Sebész lett, az egyik legnehezebb orvosi szakterület. Mi szólt emellett, amikor döntenie kellett?

Említettem, hogy már az egyetemi évek alatt kezdtem a sebészet felé inklinálni. Ami megfogott, az a sebészet radikalitása, sokszor a gyógymód „azonnal segít“ (lásd vakbélgyulladás), sok beteget ki lehet gyógyítani. Ez más területeken nem mindig érvényes, a betegegek javarészének gyógyítása inkább csak abból áll, hogy a betegség progresszióját lassítjuk le, radikális gyógymód nincs. Ez érvényes a legtöbb krónikus megbetegédésre.

Tudjuk, hogy több nyelven is kiválóan beszél. Hol és hogyan sajátította el ezeket a nyelveket?

Németül nem is tudom hogy tanultam meg. Otthon csaknem állandóan a bécsi rádió, tv volt a menő. Bár mindenki tudott a családban németül, nem használtuk otthon a németet aktívan. Csak arra emlékszem, amikor az alapiskolában beírattak németre, a tanító néni azt mondta nekem: mit keresel te itt, hisz te beszélsz németül. Utána a régi Duna utcások számára legendás Oswald Pista bácsinál tanultam évekig. Angolul Hanvai Piri néninél tanultam. Nála is sok Duna utcai növendék tanult németül, anglul, franciául. És hát akkoriban még tanultunk oroszul (talán megint jó lenne választahó tantárgyként bevezetni). Csehül pedig a közös televízió tanított meg minket. Akkoriban az orvosi karon a tankönyvek 85 százaléka szintén cseh nyelven volt csak elérhető.

Dolgozott Bécsben és jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokban? Miben azonos, miben különbözik a két országbeli kórházi munka?

Minden országnak megvan a saját specifikuma. A bécsi munka inkább európai, sokban hasonló a szlovákiai munkához. Az európai medicina közös tőről fakadt.
Az Emirátusok inkább az angolszász mintát követik. Talán egy példa jobban szemlélteti. A balesetsebészet – traumatológia – amely az én szakterületem, az angolszász iskola szerint csak a végtagok baleseteivel foglalkozik, ezért inkabb az ortopédia része. Európában a traumatológus ezenkívül hasi, mellkasi sérülésekkel is foglalkozik, ezért sokkal szélesebb szakterületet kell felölenie.

Orvosként sok emberi tragédiát megélt, kettétört emberi sorssal találkozott. Mi mégis a vidám történetekre vagyunk kíváncsiak az orvosi praxisából.

Az orvosi hivatás egyik „visszássága“, hogy az emberi fájdalmon is tudunk szórakozni. A készültségre hoztak egy beteget, akinek ki volt ficamodva a válla. Egy különleges ficam volt, ami akkor alakul ki, amikor a beteg pl. egy polcra nyúl fel, ezért a karja emelt helyzetben marad. Az említett betegnek a jobb válla ficamodot ilyeténképpen ki, ami már magában asszociációkra késztet. Mindehhez a neve az egyik náci főbűnös nevével volt azonos.

Vannak páciensei, akikkel kapcsolatot tart fenn szerencsés gyógyulásuk óta?

Több beteggel is vagyok baráti kapcsolatban, miután hosszas kezelés után egészségesek lettek. Egy nőbetegem, bár már nem így szabadna neveznem, felkért bennünket, miután felnőttként keresztelkedett meg, legyünk feleségemmel a keresztszülei. Ez talán munkám legnagyobb értékelése.

A mesés Kelet még ma is sok ember számára távoli, elérhetetlen, de ugyanakkor vonzó. Milyen az élet az Emirátusokban?

A bécsi egyetem az Al Ain Hospital-lal kötött szerződést, ennek keretében kerültem sokadmagammal az Emirátusokba dolgozni. Al Ain sivatagi kertváros: nagyon sok a zöldterület, pálmafák szegélyezik az utakat. Nincsenek magas épületek, törvény tiltja az építésüket. A legmagasabb a Hilton Szálló, hat emelettel. Az éghajlat bár meleg, de száraz. Az élet nem olyan hektikus, mint Dubajban vagy Abu Dhabiban. Még nincsenek forgalmi dugók. Multikulturális, mint az egész Emirátusok. A kórház hivatalos nyelve az angol, de majdnem mindenkinek tolmácsra van szüksége, hogy megértesse magát a betegekkel. Ezért előny a vegyes nemzetiségű orvos- és nővérgárda. Nincsenek nemzetiségi ellentétek, a bűnözés gyakorlatilag nulla. Mivel sok magyarral ismerkedtünk meg, intenzív társasági életet élünk. Szlovákiából kevesen vannak mifelénk, gondolom, inkább Dubaj vonzza őket.

Hogyan relaxál a szolgálat letelte után? Ki tud kapcsolni levetve a fehér köpenyt, vagy a nap 24 órájában agya készenlétben van, ha emberi élet megmentéséről van szó?

Az orvosi hivatás mindenütt egyformán „működik“, az ember mindig készen áll a segélynyújtásra. Hisz előfordul, hogy soron kívül is behívnak. De igyekszünk sokat utazni a környéken, szomszédos országokba. Ki lehet és kell használni a helyzet adta lehetőségeket: olyat látni, amit különben csak ismeretterjesztő filmekben néznénk meg.

Az új esztendőben vagyunk. Szokott tenni újévi fogadalmat? Megosztaná a honlapunk olvasóival?

Az újévi fogadalmak csak arra jók, hogy az ember frusztrálja magát. Hirtelen fellángolással valamit elhatároz, amiről szerintem lelke mélyén már abban a pillanatban tudja, hogy nem fogja teljesíteni. Ez később rossz érzéssel tölti el. Saját tapasztalataimra alapozva már nem teszek újévi fogadalmakat.
Viszont kívánok minden olvasónak, volt iskolatársnak sok boldogságot, egészséget, szerencsét a 2011-es esztedőben!

Köszönjük, hogy válaszolt kérdéseinkre!
Jó egészséget kívánunk, s reménykedünk, hogy egyszer Szlovákia területén is fog betegeket gyógyítani!

A rovat cikkei

Back to top button