2022-2023

DIGIT4All –

a digitális világ kihívásairól és a kritikai gondolkodásról szóló rendezvény ismét a Duna utcán

Április 20-21-én a pozsonyi Duna utcai alapiskola és gimnázium adott teret a DIGIT4All Erasmus+ projekt egyik rendezvényének, amelyre magyarországi és szlovákiai civil szervezetek kaptak meghívást. A DIGIT4All célja, hogy alternatív, újító meglátásokkal, módszerekkel segítsük azon fiatalokat, akik a digitális világ kihívásaival és veszélyeivel szemben védtelenek. A projekt témái közt szerepel a hamis információk felismerése, a cyberbullying megelőzése, a digitális eszközök megfelelő használata, a biztonságos tartalommegosztás, emellett pedig mentorprogram keretén belül tíz fiatal nem formális képzését is biztosítja. (A projekt száma 2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196 és az Európai Unió támogatja.)

A DIGIT4All vezető partnere a szlovákiai Futureg PT, amely szervezet több alkalommal is együttműködött már iskolánkkal. A szervezet elnökének, Bott Domonkos Líviának elmondása szerint a Duna utca nem csupán nyitott az új gondolatokra, hanem jó példájával nagyon motiváló intézmény is. A konferenciát Morvay Katalin, iskolánk igazgatónője nyitotta meg. Ezután Sill Zsuzsanna, inkluzív csapatunk vezetője kapott szót, aki bemutatta az iskola mentorprogramját: előadásában hangsúlyt fektetett a program módszertani alapjaira, a diákok kitartó munkájára.

Csütörtökön a magyarországi vendégelőadók egyike, a Fiatalok a nemzetért Alapítvány munkatársa, Kovács Zsófia is kihangsúlyozta, hogy több, fiataloknak szóló programjuk célirányosan olyan, amire szívesen járnak még azok is, akiket egyébként az online világ kereteiből nehéz kimozdítani.

Csanda Tamás a Pozsonyi Magyar Szakkollégium munkájával, tevékenységével kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az intézmény nemcsak kollégium, oltalma alatt egy összetartó közösség is működik, amely képzési, fejlődési lehetőséget kínál tehetséges diákoknak az iskolán kívül zajló fejlesztésre is. 

Nagy öröm számunkra, hogy gimnáziumunk volt tanulói is elfogadták meghívásunkat, és munkásságukat, tevékenységüket ilyen keretek között is bemutatták. Pénteken Pomichal Vajk, a nagyszombati egyetem doktorandusza tartott előadást a DIGEQ projektben elért eredményekről, mesélt olyan új fejlesztésekről, amelyek a hamis információk felismerésében segítik a fiatalokat. Lelkes Dominik pedig bemutatta a Közösen az Európai Unióért programot: szerinte kiemelten fontos lenne a diákokkal megismertetni az EU valós működését, lehetőségeit, mert ezen a területen is hajlamosak vagyunk részismeretekre támaszkodva könnyen legyinteni. 

Zollei Patrícia, végzős egyetemista A fiatalok az Európai Unióban címmel tartott bemutatót. Több előadó is kiváló ötletekkel látott el bennünket, köztük Ivett Pavlis, aki jogászként, mediátorként és pedagógusként az új, nem formális tanítási eszközökre hívta fel a figyelmet. Vendégünk volt a Közháló Egyesület elnöke is, aki tevékenységüket mutatta be. Az Aletrnat.va Egyesületből Boross Tamás beszélt a magyarországi tapasztalatairól, a médiák helyreigazítási eljárása kapcsán, amely leginkább a hamis hírek elleni küzdelemben lehet fontos. A programba belefért egy kellemes városnéző séta is.

A két nap tartalmas és fontos volt az információcsere és a közösség építése szempontjából egyaránt. Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelt minket a jelenlétével!

Mészáros Krisztina

A rovat cikkei

Back to top button