2022-2023

Az iskolapadból az Európai Parlamentbe

Hogyan tudunk, illetve hogyan tud az Európai Parlament fellépni a populizmus és sovinizmus ellen? Miért kell részt vennünk a 2024-es európai választásokon? Mik a tervei az Uniónak az elkövetkezendő néhány évben?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptunk választ május 25-én az Európai Parlament üléstermében (ún. Hemicycle), Strasbourgban. Gimnáziumunk kapta azt a megtiszteltetést, hogy az Euroscola projekt keretein belül Szlovákiát képviselve a többi uniós ország egy-egy iskolájával együtt ellátogasson az EU egyik fővárosába, ahol egy teljes napot tölthettünk el az EP-ben. A délelőtt Roberta Metsola, EP-elnökasszony köszöntőjével kezdődött. Ezután először Delphine Colard szóvivővel, majd Katarina Barley alelnökkel folytathattunk beszélgetést. Ebéd után következhetett egy igazi parlamenti ülés szimulálása: körülbelül 500 diáknak volt lehetősége érveket és ellenérveket felhozni az EU Zero Pollution javaslata ellen, majd az ülés végén szavazhattunk is a környezetvédelmi törvényről. Megismerkedtünk az Unió történelmével és a jövőbeli terveivel, beszélgettünk az orosz agresszióról, a globális felmelegedésről és a fiatalok körében egyre gyakrabban előforduló hímsovinizmusról.

A korrektség és a tisztelet másokkal szemben teljesen alapvető volt, ami, valljuk be őszintén, manapság nem annyira gyakori. A szervezők és a műsorvezetők egyenrangú partnerként kezeltek minket, nem éreztették velünk, hogy korunkból adódóan esetleg kevesebbet érnének a nézeteink és a meggyőződésünk.

Mint egy azok közül, akik voltak olyan szerencsések, hogy felszólították, őszintének kell lennem: nincs még egy olyan érzés, mint amikor az ember tudomásul veszi, hogy most mindenki őt keresi a szemével és egyedül ő van a középpontban. A projekt célja az volt, hogy rámutasson a véleménynyilvánítás fontosságára, és hogy akkor se féljünk felszólalni, ha ijesztőnek is tűnik. Ahogy Katarina Barley is említette, sajnos vannak és lesznek is különleges esetek, akik és amik megpróbálják ellehetetleníteni a véleményformálást és az információáramlást. Ha pedig nem cselekszünk időben, a helyzet egykönnyen visszafordíthatatlanná válhat.

Diáktársaimmal együtt köszönettel tartozunk Szabó Andrea és Tóth Tünde tanárnőknek, amiért minket választottak és megfelelőnek tartottak az iskola képviseletére, és támogatták az esetleg kritikusabb véleményünket is.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/photoset/p_EP-142639I

Lajos Sára Andrea, IV.B

A rovat cikkei

Back to top button